Studenten brengen bezoek aan werk dijkverbetering - Waterschap Valle..


Ruim zeventig eerstejaars studenten van de Hogeschool Larenstein, studierichting Land, Water en Milieubeheer, maakten onlangs kennis met het werk van het waterschap, waaronder de dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem.

Het bezoek van de studenten was onderdeel van hun werkweek, waarbij ze kennis maakten met hun studie en studiegenoten. Het waterschap organiseerde voor hen twee dagen waarbij het waterschap als organisatie en het project dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem aan bod kwamen. Ook kregen de
studenten een doorkijkje naar het werk van projectleider watersystemen bij het waterschap. Ook de waterketen kwam uitvoerig aan bod.
Verdeeld over twee groepen (elke groep een dag), bezochten de studenten onder meer het Stoomgemaal Hertog Reijnout in Nijkerk, waar zij diverse presentaties kregen voorgeschoteld. Uiteraard namen zij ook een kijkje bij het stoomgemaal zelf en bij het nabijgelegen elektrisch gemaal.
Aansluitend stapten de jongeren op de fiets voor een tocht over de dijk, tussen het stoomgemaal in Nijkerk en de Palendijk in Bunschoten. Onderweg werd uitleg gegeven over het waarom van de dijkverbetering, de ruimtelijke inpassing, de geotechnische achtergrond en de technische aspecten van
het bouwen van een dijk. De studenten konden de verbetering van de Zeedijken hier in verschillende stadia aanschouwen, van het aanbrengen van stortsteen ter versteviging van de buitenzijde van de dijk tot het bekleden van de dijken met klei.