Celstraf geeist voor ongeval met drugsafval


23 september 2015 - Arrondissementsparket Midden-Nederland

De officier van justitie heeft vandaag een celstraf van 15 maanden geeist tegen de 30-jarige verdachte uit Nijmegen die betrokken was bij het ongeval met drugafval op de N233 bij Rhenen.

Op zaterdagmiddag 13 juni raakte een 30-jarige man uit Nijmegen op de Rijnbrug in Rhenen betrokken bij een ernstig verkeersongeval tussen zijn gehuurde bestelbus en een personenauto. De man vervoerde vaten met chemisch afval, als restproduct van de productie van amfetamine.

Alle hulpdiensten waren nauw betrokken omdat er bij het ongeluk een vat uit de bestelbus was gevlogen en op de brug terecht was gekomen. De vloeistof uit het vat was gaan lekken op het wegdek en in de uiterwaard en een stuk van de uiterwaard moest direct worden afgegraven om bodemvervuiling te
voorkomen. De weg was hierdoor urenlang afgesloten en moest intensief worden gereinigd.

Uit onderzoek is gebleken dat de lading in de bestelbus niet was gezekerd en er zelfs geen middelen aanwezig waren om de lading vast te zetten. De NFI-test liet zien dat de stof in de vaten BMK, APAAN en N-formylamfetamine bevat. Deze stoffen zijn bijtend voor huid en ogen en zowel de
verdachte als de twee verbalisanten hebben hierdoor last gehad van tijdelijke gezondheidsklachten zoals prikkende ogen, een branderig gevoel aan de huid en irritatie aan de luchtwegen.

De verdachte verklaarde op zitting dat hij niet beter wist dan dat er afgewerkte motorolie in de vaten zat, maar de officier van justitie achtte het wettig en overtuigend bewezen dat de 30-jarige man verantwoordelijk moet worden gehouden voor het zonder vergunning vervoeren en in bezit hebben
van hulp- en afvalstoffen van amfetamineproductie. Daarnaast heeft hij geen maatregelen getroffen om milieuschade te voorkomen.

Bij het bepalen van de strafeis heeft de officier van justitie rekening gehouden met de enorme maatschappelijke impact van dit incident met name omdat het overdag plaatsvond en zeer dichtbij een woonomgeving.

De officier van justitie eiste tegen de 30-jarige verdachte 15 maanden celstraf waarvan 5 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Deel dit op

*