Onderhoud en kunst treffen elkaar in tunnel Hollandbaan


Geschreven op: 23-09-2015 Gewijzigd op : 23-09-2015

verkeersbord wegwerkzaamheden website.jpg

De Hollandbaantunnel in Woerden is toe aan een grote onderhoudsbeurt. Ook de verlichting moet beter en meer duurzaam. Dit alles komt ook de (sociale) veiligheid van de tunnel ten goede.

De Kunstkring benaderde eind 2014 de gemeente met het verzoek om de grauwe tunnels in Woerden te mogen verfraaien. Een initiatief waar de gemeente graag medewerking aan verleent. Leerlingen van het Kalsbeek College en het Futura College maakten het ontwerp, met als inspiratiebron het
merkenpaspoort van Woerden, dat begin november de Hollandbaantunnel gaat opvrolijken.

Sociale veiligheid verbeteren

Uit inspecties van 2013/2014 bleek dat de tunnel Hollandbaan toe was aan groot onderhoud. Alle onderdelen van de tunnel, zoals wanden, plafonds, voegen, leuningwerk e.d. worden hersteld, aangepast, verduurzaamd en/of opgefrist. Daarnaast is de verlichting gedateerd en bovendien niet duurzaam.
Ook dat wordt aangepakt tijdens de onderhoudsbeurt. Met deze ingreep zal de sociale veiligheid voor gebruikers van deze fietstunnel zeker verbeteren.

Tunnels verfraaien

De Kunstkring benaderde eind 2014 de gemeente met het idee om de nogal saaie en grauwe tunnels in Woerden te verfraaien. Een initiatief waar de gemeente graag aan meewerkt, volgens wethouder Tymon de Weger: "Het groot onderhoud voor de Hollandbaantunnel stond al op de rol bij de gemeente. Het
verzoek van de Kunstkring kwam precies op het goede moment. Een maatschappelijk initiatief dat een toegevoegde waarde heeft voor de sociale veiligheid. De Hollandbaantunnel stond afgelopen jaar nog in de publieke belangstelling als `engste tunnel van Woerden'. Na het groot onderhoud en het
aanbrengen van het fraaie ontwerp dat dit najaar gaat plaatsvinden, is dat straks verleden tijd. De ontwerpen zijn schitterend en ik ben dan ook echt heel benieuwd naar het eindresultaat!"

Inmiddels is aannemer bezig met het onderhoudswerk. De leerlingen van het Kalsbeek College en het Futura College gaan in oktober zelf het uiteindelijke ontwerp schilderen in de tunnel onder begeleiding van vakdocenten en kunstenaars. Dat gebeurt niet alleen op de muren maar ook op het plafond.
Medio november is de `gepimpte' tunnel voor iedereen te bewonderen.

Merkenpaspoort als inspiratiebron

Na het groenlicht van de gemeente heeft de Kunstkring voor de verdere uitwerking de samenwerking gezocht met de KUVO en middelbare scholen in Woerden. Leidraad voor het ontwerp was dat het moest aansluiten bij de beelden uit het merkenpaspoort van Woerden. Voor de Hollandbaantunnel mochten de
leerlingen van het Kalsbeek College en het Futura College hun fantasie de vrije loop laten gaan. Dat leverde het winnende ontwerp op van een bellen blazend meisje en jongetje.

Begeleidend kunstenaar Gerdien Meynen: "Het ontwerp met de bellenblaas nemen we als basis. In de bellen komen opvallende elementen uit de andere tekeningen. Zo komen de molen en een Romeins schip terug in de bubbels. Herkenbare kenmerken uit het merkpaspoort van Woerden. Samen maken we er een
geheel van. De leerlingen die de uitgekozen tekeningen maakten, praten mee over het ontwerp en kunnen aangeven wat ze wel en niet willen."

Volgend project al op stapel

De Hollandbaantunnel is de eerste tunnel die op deze wijze wordt verfraaid. In 2016 volgt de Cattenbroekertunnel, waarin leerlingen van het Minkema College zich mogen uitleven. Daarna wordt bekeken hoe om zal worden gegaan met de andere tunnels.