Friese en Chinese studenten starten onderzoek naar nationale parken

dinsdag 22 september 2015

Leeuwarden, 21 september 2015 - Nationale Parken Wulingyuan, Bieschbosch, Jiuzhaigou en De Alde Feanen hebben naast een fenomenaal natuurschoon nog iets gemeen. Dit najaar start een team van onderzoekers van Stenden Hogeschool en de Chengdu University of Technology met een onderzoek naar de kwaliteit en beheer van nationale parken in zowel Nederland als China. Centrale vraag daarbij is: Hoe maken we nationale parken aantrekkelijk voor bezoekers. China heeft ambitieuze doelstellingen voor haar vele nationale parken. Het belangrijkste doel is om het toerisme in deze parken op een duurzame manier te laten groeien. Omdat er in Nederland veel expertise is in het beheer van nationale parken heeft dit onderzoeksproject mede als doel te onderzoeken in hoeverre deze Nederlandse kennis gebruikt kan worden in de ambitieuze doelstellingen van China.

Nationale parken in China en Nederland

China telt ruim 1800 nationale parken, vele daarvan zijn nog vrij jong. Een belangrijke doelstelling van deze parken is het bevorderen van toerisme en recreatie. Veel van deze parken zijn particulier bezit en in tegenstelling tot Nederland is er niet een sterk georganiseerde overkoepelende organisatie. Terwijl voor de 20 Nederlandse nationale parken natuurbehoud en conservering van oudsher belangrijke doelen zijn, is in China ook veel aandacht voor het genereren van soms grote bezoekersstromen. De Chengdu University of Technology is sterk betrokken bij de ontwikkeling van de nationale parken in de provincie Sichuan.

Workshop Sino-Dutch National Parks

Om deze internationale samenwerking op te starten organiseert Stenden ETFI van 21-24 september de workshop Sino-Dutch National Parks. Naast kennisuitwisseling over landschapsontwikkeling en ontwikkeling van toeristische attracties zijn er werkbezoeken gepland aan het Lauwersmeer en Nationaal Park De Alde Feanen.

Vertegenwoordigers van onder meer Staatsbosbeheer, It Fryske Gea en diverse nationale parken verzorgen presentaties. Een delegatie van Chengdu University of Technology is hierbij aanwezig.