Dijkhoff tevreden over uitkomst EU migratieraad

Nieuwsbericht | 22-09-2015 | 08:39

De Europese lidstaten bereikten vandaag een akkoord over de herverdeling van 120.000 asielzoekers binnen Europa. Vorige week werden de lidstaten het al eens over betere opvang in de regio en het afwijzen van asielaanvragen van asielzoekers die in veilige landen in de regio kunnen worden opgevangen. Staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) is tevreden over de uitkomsten van het overleg met zijn Europese collega's.

Europese lidstaten, waaronder Nederland, nemen 120.000 asielzoekers die duidelijk bescherming nodig hebben, zoals Syriers, Eritreeers en Irakezen, over van andere lidstaten. In de komende twee jaar zullen de lidstaten 66.000 asielzoekers overnemen van Griekenland en Italie. De andere 54.000 asielzoekers worden ook overgenomen van Griekenland en Italie, tenzij een andere lidstaat in een noodsituatie komt. Een grote meerderheid van de lidstaten, waaronder Nederland, stemde voor de herverdeling van asielzoekers. Met het akkoord verplichten alle lidstaten zich ertoe de gemaakte afspraken uit te voeren.

Nederland zal in een periode van twee jaar ongeveer 7.000 van de 120.000 asielzoekers overnemen. Eerder deed Nederland al de toezegging om in de komende twee jaar 2.000 asielzoekers over te nemen van Italie en Griekenland.

De Europese lidstaten zijn het ook met elkaar eens dat er gewerkt moet worden aan betere opvang in de regio. Asielaanvragen van asielzoekers moeten in de toekomst - als er een toekomstperspectief en bescherming wordt geboden in veilige landen in de regio - worden afgewezen. Vorige week werd al duidelijk dat het kabinetsvoorstel om te streven naar opvang in veilige landen in de regio waar vluchtelingen bescherming krijgen door de andere lidstaten werd omarmd.