Heerma: schaf mantelzorgboete gewoon nu af

23/09/2015

Heerma: schaf mantelzorgboete gewoon nu af

Gaat staatssecretaris Klijnsma er ook van uit dat de mantelzorgboete AOW nooit ingevoerd wordt? En zo ja, waarom schaft zij de mantelzorgboete AOW dan niet nu al gewoon af? Dat wilde Pieter Heerma graag weten tijdens het wekelijkse Vragenuurtje.

Aanleiding voor zijn vragen was een uitspraak van minister Dijsselbloem, die afgelopen zaterdag tijdens een PvdA-ledenraad in Utrecht zei dat hij verwacht dat de mantelzorgboete voor AOW'ers niet door gaat. Bij de mantelzorgboete (officieel: de kostendelersnorm) is het uitgangspunt dat AOW'ers die weer samenwonen met hun kinderen minder kosten maken en dus toe kunnen met een lagere uitkering. Heerma: "Deze draai is bizar. De PvdA keerde zich vorige week nog tegen een voorstel van 50PLUS om de mantelzorgboete van tafel te halen."

De mantelzorgboete AOW leidt al enige jaren tot flinke beroering. Tijdens de wetsbehandeling van de kostendelersnorm in de bijstand werd de vraag al gesteld waarom volksverzekering AOW werd gekort bij het aanscherpen van een bijstandswet. Bij de behandeling van de wet in de eerste kamer is de mantelzorgboete AOW uitgesteld, en vlak voor de zomer werd dit uitstel verlengd. Heerma: "Bijna alle oppositiepartijen en de PvdA-fractie zeiden toen: uitstel is zilver, afstel is goud. Maar sindsdien werd er door de PvdA twee keer tegen het afschaffen van de kostendelersnorm voor AOW'ers gestemd. En zaterdag roept de minister van Financien opeens dat hij het eigenlijk niet mag zeggen, omdat het nog in de begroting staat, maar dat hij er van uit gaat dat de kostendelersnorm voor AOW'ers er nooit gaat komen."

Volgens staatssecretaris Klijnsma is er echter alleen sprake van uitstel, niet van afstel. In haar brief van juni heeft zij de Kamer geschreven dat er in 2016 een stapeling van nieuw beleid plaats vindt. Vandaar dat de invoering is uitgesteld tot 1 januari 2018.

Trefwoorden

* Mantelzorgboete * kostendelersnorm * AOW * Pieter Heerma