Groen licht voor Stadshuus

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor het voormalige gemeentekantoor aan de Markt 3 in Lochem definitief te gaan verhuren aan het Stadshuus.

De afgelopen maanden heeft het Stadshuus in hoog tempo huurders gevonden voor het pand en de gebouwexploitatie opgesteld. Hierdoor kan de gemeenteraad eerder dan verwacht een besluit nemen over de toekomst van de voormalige gemeentekantoor.

Startsubsidie

De gemeente geeft het Stadshuus geen bijdrage in de kosten. Wel wordt voor de eerste drie jaar de te betalen huur in de vorm van een startsubsidie teruggegeven. Per saldo is de realisatie van het Stadshuus daarmee kostenneutraal voor de gemeente. Na drie jaar vindt een evaluatie plaats.

Centrale voorziening

Met de definitieve vestiging van het Stadshuus komt er in Lochem weer een centrale voorziening voor maatschappelijke organisaties, kunst en cultuur. Het Stadshuus zal geheel op vrijwilligers gaan draaien. Belangrijke huurders zijn de Stichting Welzijn Lochem, het Repaircafe, de Muzehof en Buurtzorg.

Besluitvorming

Nu het college van B&W aan de gemeenteraad voorstelt om definitief te gaan verhuren aan het Stadshuus, gaat de verkoop van het pand aan VincentSpikker niet door. Deze projectontwikkelaar had plannen om het pand een metamorfose te geven en het te verbouwen naar een ruimte voor publieksfuncties en wonen. De gemeenteraad vergadert op 12 oktober over het voorstel.