Verslag informele Eurogroep en Ecofinraad 11 en 12 september te Luxemburg

Nieuwsbericht | 23-09-2015 | 09:28

De 28 ministers van Financien van de Europese Unie kwamen op 11 en 12 september samen in Luxemburg voor de informele Ecofinraad. Op zaterdag 12 september hadden de ministers van de landen met de euro ook een vergadering van de Eurogroep. De informele werd in Luxemburg gehouden omdat het groothertogdom dit halfjaar voorzitter van de Europese Unie is.

Tijdens de Ecofinraad spraken de ministers onder meer over klimaatfinanciering en over verdere verdieping van de Europese Monetaire Unie (EMU). In de Eurogroep is gesproken over de economische situatie in de Eurozone; ook was er een thematische discussie over belastingdruk op arbeid.

Klimaatfinanciering

Begin december is er een internationale klimaattop in Parijs. In aanloop naar besluiten in een latere vergadering is in Luxemburg gesproken over de verantwoordelijkheid van de Ecofinraad op dit onderwerp. Er was onder meer aandacht voor mogelijkheden de transparantie van de EU en de lidstaten te vergroten over de collectieve inspanningsplicht van 100 miljard dollar in 2020.

Verdere verdieping EMU

Naar aanleiding van het onlangs verschenen vijfpresidentenrapport `De voltooiing van Europa's Economische en Monetaire Unie' heeft de voorzitter van de Eurogoep in de Ecofinraad geconcludeerd dat risicodeling bij het vervolmaken van de bankenunie moet samengaan met risicovermindering. Daarnaast is er gesproken over de relatie tussen de landen met en die zonder de euro.

Economische situatie

De Europese Commissie gaf aan dat de groei in de eurozone in lijn is met de verwachting. In november komt er een nieuwe raming.

Belastingdruk op arbeid

Lagere belastingdruk op arbeid kan helpen om groei en werkgelegenheid te bevorderen. Daarom heeft de Eurogroep erover gesproken hoe deze belastingdruk omlaag kan door nationale belastingstelsels te hervormen.