Regenradar geinstalleerd in Rotterdam

23 september 2015 door Webredactie Communication

Op 22 september vond in Rotterdam de installatie plaats van een nieuw type regenradar. De radar werd geinstalleerd op het dak van het kantoorgebouw Delftse Poort aan het Weena. De regenradar zal worden gebruikt om heel precies de regenpatronen in Rotterdam in kaart te brengen.

Zo hoog mogelijk

De regenradar die nu is geplaatst, is gespecialiseerd in lokale neerslagmeting, in tegenstelling tot de bestaande radars die neerslag over heel Nederland meten. Voor een optimale waarneming van neerslag in de stad moet de regenradar zo hoog mogelijk worden geplaatst, om over de stedelijke bebouwing heen te kunnen kijken. De radar komt daarom te staan op het dak van het kantoorgebouw Delftse Poort aan het Weena, een van de hoogste gebouwen in het centrum van de stad. De radar wordt via de glazenwasserslift naar het dak gehesen op 150 meter hoogte en wordt met een speciaal frame op het dak gefixeerd om bestand te zijn tegen harde windvlagen. Het bereik van de radar is 30 kilometer en beslaat daarmee de hele stad en naaste omgeving, inclusief de Europoort.

IFrame

Testfase

Na de installatie wordt de radar uitgebreid getest. De rotatie van de radarantennes vraagt zeer precieze aansturing om nauwkeurig te kunnen meten. Het verwerken van de radarsignalen, vele terabytes aan gegevens, stelt hoge eisen aan de datacommunicatie, hiervoor zijn speciale glasvezelverbindingen gelegd naar het dak. Na de testfase wordt de radar midden oktober officieel in gebruik genomen.

Meer informatie

Zie www.rotterdam.nl/regenradar voor meer informatie over deze radar in Rotterdam.

Meer informatie over de inzet van regenradars in dit interview met marie-claire ten Veldhuis.

Zie ook deze uitzending van Klokhuis over regenradars.