Maaien bermen buitengebied gestart

Deze maand is Circulus-Berkel begonnen met het maaien van de bermen in het buitengebied. De bermen worden in zijn geheel meegenomen, van de asfaltrand tot in de steeksloot. Het maaien gebeurt volgens het principe van ecologisch bermbeheer.

De bermen in het buitengebied worden nog maar een keer per jaar, in het najaar, gemaaid. Bij het maaien van de bermen wordt het maaisel direct afgevoerd. Jos te Bulte, agrarisch ondernemer op het landgoed Ampsen, composteert het maaisel als meststof voor landbouwgrond. Circulus-Berkel besteedt het onderhoud aan de bermen uit aan loonbedrijf Almen Harfsen uit Almen.

Ecologisch bermbeheer

De bermen worden ecologisch gemaaid om de bloemen en planten extra kansen te bieden. Dat is ook goed voor vlinders en andere insecten. Het maaisel wordt meteen afgevoerd. Zou je het maaisel laten liggen, dan werkt het bodemverrijkend. Op den duur komen dan steeds meer hoge grassen en brandnetels voor. Haal je het maaisel juist weg, dan werkt dat bodemverarmend. Andere planten krijgen dan meer kans. Het resultaat is dat de weggebruikers in de zomer zullen kunnen genieten van mooie bloeiende bermen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Circulus-Berkel op (0900) 9552.