Paul de Leeuw vergroot de wereld van mensen met een verstandelijke beperking

PERSBERICHT

23 september 2015

Vervoer voor mensen met een verstandelijke beperking noodzakelijk voor levensgeluk

Paul de Leeuw zet zich met Pauls Blije Busje in voor Fonds verstandelijk gehandicapten

Het is belangrijk de wereld van mensen met een verstandelijke beperking te vergroten. Zo kunnen zij blijven deelnemen aan onze snel veranderende maatschappij. Daar is vervoer voor nodig, om deze mensen van en naar activiteiten en werk te brengen. Door de veranderingen in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is op vervoer voor mensen met een verstandelijke beperking aanzienlijk gekort, waardoor ze steeds moeilijker datgene kunnen doen waar hun hart sneller van gaat kloppen. Paul de Leeuw vindt goed vervoer voor mensen met een verstandelijke beperking van groot belang en zet zich vanaf vandaag met Pauls Blije Busje in voor Fonds verstandelijk gehandicapten, de organisatie die eraan bijdraagt dat mensen met een verstandelijke beperking een volwaardig leven kunnen leiden.

Ambassadeur voor mensen met een verstandelijke beperking

Paul de Leeuw is door zijn verbondenheid aan het Knoop Gala al jaren een ambassadeur voor mensen met een verstandelijke beperking. Recent kwam hij na afloop van een voorstelling in gesprek met een meisje met een verstandelijke beperking in een rolstoel, die hem vertelde dat ze erg van zijn show genoten had maar dat dit waarschijnlijk de laatste keer was dat ze kon komen. Door de veranderde regelgeving wordt het financieel niet meer mogelijk het aangepaste vervoer te betalen. “Ik was zo geraakt door dit verhaal dat ik me graag hard wil maken dat mensen met een verstandelijke beperking kunnen blijven doen waar ze blij van worden. Daarom heb ik samen met het Fonds verstandelijk gehandicapten Pauls Blije Busje bedacht. Hiermee wil ik geld inzamelen voor uitstapjes waarbij vervoer onmisbaar is,” aldus Paul de Leeuw.

Onzekerheid levert veel stress op

Thijs Hardick van de belangenorganisatie Ieder(in) legt de noodzaak uit: “Een avondje theater, familie en vrienden bezoeken, allemaal zaken die je blij maken. Maar ook passend werk en dagbesteding zijn voor mensen met een verstandelijke beperking heel erg belangrijk. Voor al deze activiteiten is vervoer onmisbaar, want mensen waar het hier om gaat kunnen over het algemeen niet alleen met de bus reizen, zomaar op de fiets stappen of hun rijbewijs halen. Elke gemeente is zelf verantwoordelijk voor het verzorgen van dit vervoer en sommige gemeenten bezuinigen hier flink op. In Nederland zijn er ruim 100.000 mensen met een verstandelijke beperking die hier in meer of mindere mate mee geconfronteerd worden. Ik ken gevallen die nu ergens anders naar de dagbesteding moeten terwijl ze het op hun oude plek juist zo naar hun zin hadden. Je kunt je voorstellen dat dit bij deze mensen veel stress oplevert.”

Meer betrokkenheid bij mensen met een verstandelijke beperking

Fonds verstandelijk gehandicapten hoopt met Paul de Leeuw nog dichter bij mensen te komen. Daniëlle Schutgens, directeur van het Fonds verstandelijk gehandicapten: “Paul de Leeuw weet goed hoe je zaken toegankelijk maakt voor een groot publiek en dat doen wij als organisatie graag met hem samen. Hoe meer betrokkenheid en geld we werven, hoe meer projecten we mogelijk kunnen maken die de wereld van mensen met een verstandelijke beperking vergroten en hun leven kleur geven. En daar gaat het uiteindelijk om”.

Paul de Leeuw roept zijn fans op bij te dragen aan Pauls Blije Busje. Door BUSJE te sms’en naar 4333 doneert men eenmalig € 3,- aan het Fonds verstandelijk gehandicapten die hiermee projecten steunt voor mensen met een verstandelijke beperking waarbij vervoer onmisbaar is.