MR'en hogescholen Leeuwarden kritisch op fusieplannen

De medezeggenschapsraden van hogescholen NHL en Stenden in Leeuwarden zijn zeer kritisch op de fusieplannen van de scholen. Volgens de raden moet er nog een hoop gebeuren voordat zij met de plannen kunnen instemmen, omdat veel gegevens ontbreken. De colleges van bestuur nemen de plannen nu terug en lassen een beraadsperiode in.

Dat blijkt uit brieven en documenten van beide MR'en en besturen van de school. De raden zijn zo kritisch dat het nog veel moeite gaat kosten om een fusie voor elkaar te krijgen.

Zorgen

De MR van hogeschool NHL had een hele rits zorgen en bezwaren. Zo noemt de raad de tijd die het bestuur uittrekt voor de fusie `krap'. Studenten en werknemers worden te weinig betrokken bij de voornemens om samen te gaan en er zijn grote cultuurverschillen. `Het meer dan 900 pagina's tellende document bevat nog steeds de door de MR gevraagde antwoorden niet. Aannames veronderstellingen en keuzes worden niet onderbouwd, begrippen niet gedefinieerd', schrijft de MR van NHL.

Mislukken

Ook verwijst de MR naar een rapport van KPMG. Daarin stonden opmerkingen over de vraag hoe de scholen de fusie financieren en grote zaken die bij beide scholen niet op orde zijn, zoals ICT. Het zijn, volgens de MR, allemaal signalen die het risico op mislukken van de fusie vergroten.

De colleges van bestuur besloten hierop om de plannen terug te nemen. Leendert Klaassen, voorzitter van het college van bestuur bij Stenden, schrijft aan zijn studenten en personeel dat er een beraadperiode volgt waarin de MR'en en de besturen samen zullen praten over de genoemde bezwaren.

De MR'en van de scholen hebben zich nooit tegen een fusie uitgesproken, ze stonden er neutraal tegenover. Wel had de MR zich ook andere vormen van samenwerking kunnen voorstellen.

AOb

De AOb wordt door de beide MR'en goed op de hoogte gehouden, zegt AOb-rayonbestuurder Eugenie Stolk. "Ik weet dat deze raden van de scholen erg sterk zijn en het is verstandig dat de bestuurders het plan terugnemen en daarmee luisteren naar de kritiek."

Stolk zegt dat er voor de zomer een sociaal statuut is opgesteld. "Het uitgangspunt van de besturen is dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Dat is belangrijk voor ons en een keiharde toezegging", zegt de rayonbestuurder.

De AOb staat neutraal tegenover de fusie en blijft de voortgang goed volgen omdat een fusie gevolgen kan hebben voor het personeel. "Werknemers kunnen bijvoorbeeld ineens op andere locaties worden ingezet. Over die verschuivingen moet, als het zover is, overleg zijn." De AOb constateert ook verschillen in de grootte van de flexibele schil. "Bij NHL is die groter dan bij Stenden. Het kan zijn dat het personeel bij NHL dan zwaarder wordt getroffen. Dat moet dan worden gelijkgetrokken."