Minister Asscher repareert 'Dagloonbesluit'

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken past het Dagloonbesluit aan na aandringen van de vakbonden. Veel mensen belden de bonden omdat hun WW-uitkering onder druk stond. Het besluit wijzigde namelijk op 1 juli 2015 door de invoering van de Wet werk en zekerheid. Bepaalde groepen in het onderwijs waren daarvan de dupe, zo signaleerde de AOb. De hoogte van hun WW-uitkering stond onder druk.

Via de FNV legde de AOb de problemen voor aan de minister. En ook Tweede Kamerleden stelden vragen. Minister Asscher liet onlangs in een brief aan de Kamer weten dat hij het Dagloonbesluit aanpast. Hij gaat over die aanpassing nog verder in overleg met de FNV.

Sinds 1 juli 2015 is het Dagloonbesluit werknemersverzekeringen veranderd. Dit besluit geeft regels voor het berekenen van het dagloon en is hiermee bepalend voor de hoogte van de WW-uitkering.

Wat zijn de onbedoelde gevolgen voor de WW per 1 juli 2015? Voor starters, herintreders en flexwerkers viel het nieuwe Dagloonbesluit nadelig uit. Zij werkten niet het gehele refertejaar (het jaar voorafgaand aan de werkloosheid). Voor 1 juli 2015 werd het dagloon bepaald door het loon dat de werknemer in totaal had verdiend in het refertejaar te delen door 261 dagen.

Er werd echter een uitzondering gemaakt indien de dienstbetrekking korter dan een heel jaar had geduurd, zoals bij starters, herintreders en flexwerkers het geval is. Voor deze groepen werd er niet gedeeld door 261 dagen, maar door het aantal dagen vanaf de dag dat de werkzaamheden waren begonnen tot het einde van het refertejaar. Deze uitzondering was nodig omdat delen door 261 tot erg lage daglonen zou kunnen leiden. In het nieuwe Dagloonbesluit is deze uitzondering geschrapt. In de Kamerbrief belooft de minister dat er naar alternatieven wordt gezocht.

Hoe nu verder?

De ontwikkelingen rondom de aanpassing volgt de AOb kritisch. Wij houden u op de hoogte van de stand van zaken. Ons standpunt is duidelijk: de WW-uitkering mag, door de nieuwe berekening, niet lager uitvallen dan 70 procent van het laatst verdiende salaris.

Het is belangrijk dat leden die na 1 juli 2015 van het UWV een lagere WW-uitkering toegekend hebben gekregen dan te verwachten was op grond van het laatst verdiende loon, zich melden bij de AOb. Let erop dat u dat tijdig doet, in verband met de bezwaartermijn. Lees meer op de website van de FNV.