Universiteit Utrecht voor twaalfde jaar op rij beste brede universiteit volgens hoogleraren

Utrecht, 23 september 2015

Utrecht stijgt in studentenoordeel naar derde plaats

Universiteit Utrecht voor twaalfde jaar op rij beste brede universiteit volgens hoogleraren

Samenvatting

Nederlandse hoogleraren en universitair hoofddocenten beoordelen de Universiteit Utrecht als de beste brede universiteit van Nederland. De universiteit is daarmee voor het twaalfde opeenvolgende jaar koploper. In het studentenoordeel stijgt Utrecht van de vierde naar de derde plaats. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van tijdschrift Elsevier naar de `Beste Studies'.

" Bert van der Zwaan, rector magnificus van de Universiteit Utrecht

Hieruit blijkt dat de verbinding tussen toponderzoek en toponderwijs in Utrecht sterk is. Het is bovendien een eer om door vakgenoten goed beoordeeld te worden, maar bovenal ook door studenten. Bert van der Zwaan, rector magnificus van de Universiteit Utrecht "

Nederlandse hoogleraren en universitair hoofddocenten beoordeelden 11 van de 21 onderzochte opleidingen van de Universiteit Utrecht als beste. Dat zijn er vier meer op de eerste plek vergeleken met vorig jaar. Studenten plaatsten 9 van de 44 onderzochte bacheloropleidingen op de eerste plaats, precies dezelfde als vorig jaar. Van de 54 onderzochte Utrechtse masteropleidingen plaatsten studenten er 7 op de eerste plaats. De Universiteit Utrecht komt daarmee op de derde plaats volgens studenten, vorig jaar was dit een vierde plaats. De beste brede universiteit volgens studenten is de Radboud Universiteit Nijmegen. De vergelijking van opleidingen is in zijn geheel te vinden op de website van Elsevier.

Beste opleidingen volgens hoogleraren:

* Aardwetenschappen

* Bestuurs- en organisatiewetenschap

* Biomedische wetenschappen

* Geschiedenis

* Sociale geografie en planologie

* Sociologie

* Biologie

* Farmacie

* Geneeskunde

* Nederlandse taal en cultuur

* Scheikunde

Beste bacheloropleidingen volgens studenten:

* Algemene sociale wetenschappen

* Bestuurs- en organisatiewetenschap

* Duitse taal en cultuur

* Franse taal en cultuur

* Geneeskunde

* Literatuurwetenschap

* Muziekwetenschap

* Onderwijskunde

* Spaanse taal en cultuur

Beste masteropleidingen volgens studenten:

* Arts - klinisch onderzoeker (SUMMA)

* Biomedical Sciences

* Earth sciences

* European law

* Geneeskunde

* Internationale betrekkingen

* Letterkunde

Shanghai-ranking: Utrechts onderzoek ook top

Elsevier beoordeelt vooral de kwaliteit van het onderwijs. In augustus dit jaar beoordeelde de Shanghai-ranking ook het onderzoek van de Universiteit Utrecht. Deze ranking riep de Universiteit Utrecht toen ook uit tot beste onderzoeksuniversiteit in Nederland.

Elsevier Beste Studies

Het onderzoek Beste Studies berust op drie onderdelen: oordelen van studenten over hun opleiding in de Nationale Studenten Enquete (NSE), oordelen van hoogleraren en universitair hoofddocenten in de Elsevier Faculty Rating over de opleidingen op hun vakgebied, en gegevens over onder meer toelatingseisen, bindend studieadvies, rendementen, uitval en `switchers', en de studentenpopulatie. Ook spelen de kwaliteitsoordelen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie een rol.