Cruyff Foundation Open Dag 2015

- Persbericht -

Cruyff Foundation Open Dag 2015:

Dé sportdag voor kinderen met een handicap

Amsterdam, 23 september 2015 – Vandaag vond de jaarlijkse Open Dag van de Cruyff Foundation plaats: de sportdag voor de gehandicapten jeugd. Ruim duizend kinderen kregen tijdens het sportevenement in het Olympisch Stadion in Amsterdam de mogelijkheid om verschillende sporten uit te proberen, zoals rolstoeltennis, judo, hockey, atletiek, handboogschieten en golfen. Het speelveld was dit jaar uitgebreid met het nieuwe mobiele Cruyff Court en een mobiel Schoolplein14.

Tijdens de sportdag sporten ruim duizend kinderen samen met bekende (oud) sporters en bekende Nederlanders zoals Johan Cruijff, Marlou van Rhijn, Esther Vergeer, Bibian Mentel, Thomas Acda, Anouk Hoogendijk, Richard Schuil, Ernesto Hoost en vele anderen.

De Open Dag staat in het teken van samenspelen, één van de 14 regels van Johan Cruijff. Door samen te spelen leren kinderen met elkaar omgaan, krijgen ze zelfvertrouwen en ontwikkelen ze zichzelf.

Maar samenspelen is ook voor de Cruyff Foundation van wezenlijk belang. Zo werkt de Foundation onder andere samen met de Universiteit Utrecht, voor onderzoek naar Schoolplein14.

De Cruyff Foundation brengt kinderen met een handicap op vier verschillende niveaus in beweging. Op Speciale Cruyff Courts, op Speciaal Onderwijs met Schoolplein14, door projecten en samenwerkingen met verschillende sportbonden en als maatschappelijk partner van Paralympic Team NL samen met NOC*NSF.

Schoolplein14

Nieuw dit jaar is dat kinderen ook konden sporten op een mobiel Schoolplein14. Schoolplein14 heeft als doel om kinderen ook tijdens en na schooltijd uit te dagen om samen meer te sporten en te spelen. Want sport en spel is net zo belangrijk voor de ontwikkeling van een kind als leren lezen en schrijven. Met dit project brengt de Cruyff Foundation dagelijks ruim 40.000 kinderen in beweging. Daarom heeft de Universiteit Utrecht, departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) in opdracht van de Cruyff Foundation onderzoek gedaan naar Schoolplein14. De belangrijkste uitkomsten uit dit onderzoek zijn:

- Bijna 50% van de docenten organiseert vaker een bewegingsactiviteit op Schoolplein14, dan op het oude schoolplein;

- Schoolplein14 maakt leerlingen socialer;

- 86% van de leerlingen vindt Schoolplein14 leuk of zelfs heel leuk;

- 30% van alle scholen met een Schoolplein14 is gerealiseerd op speciaal onderwijs;

- Leerlingen van scholen met speciaal onderwijs beoordelen Schoolplein14 gemiddeld met een 7;

- 47% van de leerkrachten zegt: Het schoolplein wordt nu beter benut door partijen uit de wijk;

- Schoolplein14 verbindt. Het is een connectie tussen alles geworden.

Over de Johan Cruyff Foundation

De Johan Cruyff Foundation brengt jeugd in beweging waardoor ze samen kunnen spelen en groeien in hun ontwikkeling. Kinderen bewegen steeds minder. Ze hebben te weinig tijd, ruimte en aandacht om te bewegen. Maar door sport en spel worden kinderen fitter. Ze leren met elkaar om te gaan en ontwikkelen zichzelf. En iedereen kan meedoen, ook gehandicapte kinderen. Samen met onze partners brengen wij kinderen in beweging op ruim 200 Cruyff Courts in wijken in Nederland en in het buitenland. Op bijna 200 basisscholen met een Schoolplein14 en door de wekelijkse sportactiviteiten die wij ondersteunen voor gehandicapte kinderen. Zo brengen wij elke week duizenden kinderen in beweging.