Ontwerpvergunning Ontgrondingenwet project Lekkanaal 3e kolk Beatrixsluis ter inzage

Ontwerpvergunning Ontgrondingenwet project Lekkanaal 3e kolk Beatrixsluis ter inzage

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 23 september 2015- Laatste update: 23 september 2015 14:17 uur

Voor de aanleg 3e kolk Beatrixsluis en verbreding van het Lekkanaal vraagt Rijkswaterstaat een zogeheten ontgrondingenvergunning aan bij de provincie Utrecht. Een ontwerpvergunning ligt hiervoor tot en met 21 oktober 2015 ter inzage.

Naar groen licht om te graven De ontgrondingenvergunning geeft aan waar en onder welke voorwaarden gegraven mag worden, legt Jacob Sonneveld van de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) uit. In de RUD Utrecht werken gemeenten en provincie samen aan vergunningverlening, toezicht en handhaving rond milieuzaken. `Die voorwaarden hebben betrekking op de omliggende natuur, op mogelijke archeologische waarden, maar ook op het voorkomen van eventuele schade. Daarmee beschermen we de belangen van de omgeving, daar waar dit nog niet in een andere wet is vastgelegd.'

Waterwet

Voor het gedeelte ten noorden van de Schalkwijkse Wetering is tegelijk met de ontgrondingenvergunning een projectplan Waterwet in voorbereiding gegaan. Het gebied valt buiten de grens van het Tracebesluit (PDF, 9,15 MB). Daarom moet een apart projectplan inzichtelijk maken wat daar gebeurt met de bestaande kades, wat de effecten van de verbreding zijn en hoe de nieuwe situatie er op hoofdlijnen uit komt te zien.

Hobbels onderweg

De ontwerpvergunning en het ontwerpprojectplan zouden voor de zomer ter inzage liggen, maar dat moment schoof op naar 10 september. `Er waren best wat hobbels te nemen, waardoor beide procedures meer tijd in beslag namen. Zo bestonden er twijfels over een archeologische vindplaats.'

Zekerheid

Sonneveld kijkt als vergunningverlener Ontgrondingenwet terug op een prettige, transparante samenwerking met Rijkswaterstaat. `Dat zij zowel opdrachtgever, aanvrager als medebevoegd gezag zijn, maakte de samenwerking soms lastig. Anderzijds heeft deze vroegtijdige aanvraag ook een belangrijk voordeel. Wanneer de aannemer straks aan de slag gaat, mag er in ieder geval zeker worden gegraven.'

Locaties

Tot en met 21 oktober liggen de ontwerpvergunning Ontgrondingenwet, het ontwerpprojectplan Waterwet, evenals een milieueffectrapportage, ter inzage bij:

* het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Plesmanweg 1-6 in Den Haag;

* Rijkswaterstaat Midden Nederland, Griffioenlaan 2 in Utrecht;

* de RUD Utrecht in het huis van de provincie Utrecht, Team Vergunningverlening Bodem en Water, Archimedeslaan 6 in Utrecht;

* de stadswinkel in het gemeentehuis van Nieuwegein, loket Bouwen, Stadsplein 1, op werkdagen van 08.30-13.00 uur, woensdag van 08.30-17.00 uur, telefoonnummer 14030.

Zienswijze indienen

Gedurende de terinzagelegging kunnen zienswijzen worden ingediend. Een schriftelijke zienswijze kunt u sturen aan de RUD Utrecht, Team Vergunningverlening Bodem en Water, Archimedeslaan 6, Postbus 85242, 3508 AE Utrecht. Geef daarin wel duidelijk aan waartegen u precies een zienswijze indient. U kunt uw zienswijze ook mondeling indienen via telefoonnummer 06-52795529. Wenst u mondeling overleg over de ontwerpvergunning Ontgrondingenwet, het ontwerpprojectplan Waterwet of de milieueffectrapportage en over uw eventuele zienswijze, dan kunt u voor 14 oktober 2015 om een bijeenkomst vragen.

Wilt u meer weten over de werkzaamheden aan de Beatrixsluis? Kijk dan op de projectpagina Aanleg 3e kolk Beatrixsluis en verbreding Lekkanaal.