Actuele denkers: Giorgio Agamben | Lezing door filosoof Rene ten Bos (Lezing)

Datum

woensdag 23 september 2015

Tijd

19:30 tot 21:00

Locatie

Collegezalencomplex Radboud Universiteit, Mercatorpad 1, Nijmegen

Organisator

Radboud Reflects

Spreker

Rene ten Bos en Ype de Boer

Beschrijving

In de wereld van vandaag hebben we heiligschennis harder nodig dan ooit. Dat stelt de beroemde en beruchte Italiaanse filosoof Giorgio Agamben in zijn boek Profanaties, dat onlangs in het Nederlands verscheen.

Agamben vindt dat onze wereld behoefte heeft aan profanatie, het ontgoddelijken van dingen en gebaren. Alleen het wegdenken van god is daarbij niet genoeg. Het kapitalisme offert niet meer aan god, maar aan consumptie. De consument is helemaal niet vrij, de wereld is een supermarkt die

mensen dwingt tot consumeren.

Filosoof Rene ten Bos legt het onderscheid tussen profaan en sacraal bij Agamben uit. Hij laat zien hoe volgens Agamben de wereld om ons heen op sacrale afstand staat. Door een daad van profanatie moeten we deze afstand overbruggen om weer vrije mensen te kunnen zijn.

Filosoof Ype de Boer opent de avond met een korte lezing over het vertalen van dit werk van Agamben. Na afloop van de lezing van Rene ten Bos, gaan ze met elkaar in gesprek over het belang van Agambens denken voor actuele prangende situaties, zoals de vluchtelingencrisis, de crisis van

het kapitalisme en de managementcultuur.

Bekijk hier alvast een voorproefje van de avond:

youtube

Ype de Boer is docent filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de vertaler van het boek Profanaties van Agamben, dat onlangs bij Boom verscheen.

Rene ten Bos is hoogleraar Filosofie aan de Radboud Universiteit. Zijn laatste boek Water is genomineerd voor de ECI Literatuurprijs 2015.

Cees Leijenhorst is filosoof aan de Radboud Universiteit en leidt de avond.

Deelname

Deelname kost EUR 5,- | Vrienden van de RU EUR 4,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren en abonnees gratis

Inschrijfbutton Zie het origineel.