Grote belangstelling voor onthulling herdenkingsmonument in Nagasaki


NAGASAKI, 20150923 -- Onder zeer grote belangstelling van Nederlandse, Engelse, Amerikaanse en Japanse nabestaanden en burgerlijke- en militaire autoriteiten, vond op zondag 13 september in de Japanse stad Nagasaki de onthulling plaats van een bijzonder monument. Een monument voor alle voornamelijk jonge Nederlandse marinemannen en KNIL-militairen die in maart 1942 als krijgsgevangenen terechtkwamen in kamp Fukuoka-2. In tegenstelling tot hetgeen te doen gebruikelijk is, is dit monument er gekomen voor alle slachtoffers, dus ook voor degenen die het kamp en de atoombom overleefd hebben en hun nabestaanden.

Oud-marineman Henk Kleijn (90) mocht samen met o.a. vertegenwoordigers van de verschillende betrokken overheden en met Japanse autoriteiten het monument onthullen. Het staat op de plaats van het voormalige krijgsgevangenkamp. Hier is nu een middelbare school gevestigd. De band van de school verzorgde bij deze gelegenheid de muziek.

Samen met zijn kinderen en kleinkinderen en de Nederlandse leden van de projectgroep, werd dhr. Kleijn twee dagen eerder voor een bezoek op het gemeentehuis van Nagasaki verwelkomd door Tomihisa Taue, de burgemeester van Nagasaki. Tijdens dit warme onthaal was er van Japanse zijde opmerkelijk veel pers aanwezig, zowel schrijvende pers als radio en televisie. Wat het bijzonder maakt is dat dit monument er uiteindelijk op initiatief van Japanse burgers is gekomen en wordt gezien als een teken van verzoening. De tekst op het monument laat daarover geen enkele onduidelijkheid bestaan:

"Afdeling no.2 van het Fukuoka krijgsgevangenen kamp

Het kamp werd op deze plaats gevestigd in oktober 1942 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op het hoogtepunt werden er ongeveer 1.500 geallieerde krijgsgevangenen vast gehouden, de meesten van hen Nederlands, Brits. Amerikaans of Australisch. Zij werden gedwongen om te werken op de Kawanasani Scheepswerf, in strijd met de toen geldende internationale verdragen en toen ze op 13 september 1945 geëvacueerd werden waren drie en zeventig van hen gestorven als gevolg van de onmenselijke behandeling die ze ondergingen.

Ter nagedachtenis van degenen die leefden in dergelijke zware omstandigheden, waaraan enkelen van hen bezweken en met een diep gevoel van spijt, verkondigen wij onze vurige hoop voor eeuwige vrede in de wereld."

Dvd en boek

Op 28 mei 2016 zal over Fukuoka-2 en de totstandkoming van het monument een dvd, geproduceerd door Ernst de Groot verschijnen, alsmede een boek in het Nederlands, Engels en Japans, geschreven voor Laurens van Aggelen

Website

Voor meer informatie over dit project is er een speciale website: http://www.aggelen.com/fukuoka