Week tegen Eenzaamheid met als thema 'Kom erbij & verbind' 24 september van start

PERSBERICHT

Persbericht Coalitie Erbij

Week tegen Eenzaamheid met als thema 'Kom erbij & verbind' 24 september van start

Utrecht, 10 september 2015 - Van 24 september t/m 3 oktober is de zesde landelijke Week tegen Eenzaamheid. Thema dit jaar is 'Kom erbij & verbind'. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Hoewel de een meer risico loopt dan de ander, kan iedereen op enig moment in zijn leven met eenzaamheid te maken krijgen. Bij zichzelf of bij een ander. De invloed van eenzaamheid is groot. Als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico's, minder participatie in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. In de Week tegen Eenzaamheid vraagt Coalitie Erbij, Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, aandacht voor dit probleem.

"Het is van cruciaal belang dat we proberen eenzaamheid te voorkomen of verminderen. Zeker bij maatschappelijke ontwikkelingen als de dubbele vergrijzing, het langer zelfstandig blijven wonen van nagenoeg iedereen en een groot beroep op de mantelzorg, moeten we bovenop het thema eenzaamheid zitten en zorgen dat mensen gezien worden, contacten onderhouden en mee kunnen blijven doen in de samenleving", zegt Arie Ouwerkerk, directeur van Coalitie Erbij.

Thema Week tegen Eenzaamheid: Kom erbij & verbind

Verbinden speelt een sleutelrol bij het aanpakken van eenzaamheid. Coalitie Erbij spoort mensen aan om bij zichzelf te beginnen. Want bij eenzaamheid is er een gemis aan verbondenheid met anderen. Daar kun je wat aan doen. Bijvoorbeeld door te proberen nieuwe contacten aan te gaan of bestaande contacten te verbeteren. Verbinding maken is ook cruciaal om eenzaamheid bij een ander te verminderen. Door contact te leggen met iemand van wie het vermoeden bestaat dat hij of zij weinig betekenisvolle contacten heeft en zich eenzaam voelt. In de familie, kennissenkring, op het werk of in de buurt. En verbinden is voor professionals en vrijwilligers uit sectoren als welzijn, zorg, vrijetijdsbesteding en wonen de basis om eenzaamheid structureel aan te pakken. Door samen te werken, kennis te delen en signalen uit te wisselen.

Aftrap: het Nationaal Eenzaamheid Congres

Het Nationaal Eenzaamheid Congres 2015 op 24 september in het provinciehuis in Lelystad heeft als thema 'Wonen zonder eenzaamheid'. Tijdens het congres wordt stilgestaan bij hoe woning en woonomgeving van invloed zijn op eenzaamheid. En bij wat er allemaal mogelijk is om betekenisvolle contacten tussen mensen te bevorderen en eenzaamheid te voorkomen. De presentatie van het congres is in handen van Anita Witzier.

Nationale Eenzaamheid Lezing

Professor Arnold Reijndorp spreekt de Nationale Eenzaamheid Lezing 2015 uit: 'Kijken verplicht niet tot kopen; over eenzaamheid in de publieke ruimte'. Reijndorp is stadssocioloog aan de Universiteit van Amsterdam en kreeg in 2012 de gerenommeerde Rotterdam-Maaskantprijs toegekend. Vanuit zijn expertise legt hij het verband tussen de openbare ruimte en eenzaamheid.

Nationale Eenzaamheid Prijs

Tijdens het congres zal door de aanwezigen worden gestemd welke van de drie door een vakjury genomineerde praktijken de winnaar van de Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 wordt. De genomineerden worden volgende week bekendgemaakt. Wethouder wonen en volkshuisvesting van Lelystad Jop Fackeldy zal de prijs uitreiken aan de persoon of organisatie met de activiteit die eenzaamheid in de woonomgeving het beste tegengaat.

Honderden activiteiten

In de Week tegen Eenzaamheid roept Coalitie Erbij iedereen op om de verbinding te maken. Om contact te leggen tijdens De Langste Eettafel van Nederland of een andere activiteit. Door elkaar te ontmoeten bij een van de vele informatiebijeenkomsten voor vrijwilligers of lokale conferenties. Of bij een van de honderden andere activiteiten. Bekijk het overzicht van alle activiteiten die plaatsvinden in de Week tegen Eenzaamheid samentegeneenzaamheid.nl.

Over Coalitie Erbij

Coalitie Erbij is een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties, die ieder op eigen wijze een maatschappelijke rol spelen om eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden. De kernleden van Coalitie Erbij zijn Humanitas, KPN Mooiste Contact Fonds, Leger des Heils, MOgroep, Nationaal Ouderenfonds, Nationale Vereniging de Zonnebloem, Resto VanHarte en Sensoor. Daarnaast heeft de coalitie ruim 30 leden. Coalitie Erbij organiseert jaarlijks de Week tegen Eenzaamheid met honderden organisaties en vrijwilligers. De week, is onderdeel van de bewustwordingscampagne die Coalitie Erbij het hele jaar door voert om kennis en kunde rond eenzaamheid te verbreden en te delen. Zie: samentegeneenzaamheid.nl en volg ons ook op Facebook en Twitter.