Ruimte nemen voor innovatie en vernieuwing op weg naar duurzame energievoorziening in 2050

Ruimte nemen voor innovatie en vernieuwing op weg naar duurzame energievoorziening in 2050

24 september 2015

Het rapport van Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLi) `Rijk zonder CO[2], naar een duurzame Energievoorziening in 2050' [ ]werd enthousiast onthaald bij de presentatie op 24 september. "Een intelligent advies" was een van de reacties. Het rapport wil de energietransitie lostrekken van ingegraven discussies over technieken: "Vasthoudend op het doel, adaptief op de weg er naar toe" was het leidmotief van RLi- voorzitter Henry Meijdam. Leg je niet vast op de technieken maar neem de ruimte om in te spelen op innovaties en vernieuwing. Het advies spreekt over een structurele investering in innovatie van zo'n de orde van 200 miljoen Euro per jaar.

Snel waar het snel kan

Het rapport voorziet in verschillende snelheden in de uitvoering. Ga nu aan de slag met zaken die je nationaal kunt regelen, zoals energiebesparing in de gebouwde omgeving (lage temperatuur warmte), nationale mobiliteit en energiegebruik voor verlichting, apparaten en ICT) en neem meer tijd om de veranderingen in de complexe internationale setting van industrie en internationaal transport te regelen.

Borging van de afspraken

Om hard op de doelstelling te kunnen sturen moeten de CO2-doelen voor 2050 en wettelijk worden vastgelegd. De RLi vindt dat deze doelen gedepolitiseerd moeten worden. Organiseer de monitor en versnelling buiten de politiek, onafhankelijk en op afstand, bijvoorbeeld bij een Regeringscommissaris.

Rol provincies

Meijdam stond in de discussie nog expliciet stil bij de rol van provincies. Het bestuursniveau dat goed in staat is om partijen bij elkaar te brengen en tot actie te verleiden. Zij kunnen met andere decentrale overheden bijdragen aan de sociale innovatie, het opzetten van decentrale energie initiatieven en het opbouwen van zelforganiserend vermogen. De provincies zullen een cruciale rol spelen om de ruimtelijke processen langs vernieuwende wegen te organiseren en kunnen innovaties op gang helpen.

Daarmee legt het advies een vruchtbare bodem onder de ambities die de provincies in hun coalitieprogramma's hebben opgenomen, zoals ze recent zijn gepresenteerd in de IPO publicatie `Provincies investeren in de Energietransitie'.