Voorvertoning documentaire "The Subversives: Theo van Boven at the UN"

Voorvertoning documentaire "The Subversives: Theo van Boven at the UN"

24 september 2015

Theo van Boven, voormalig directeur van de Verenigde Naties Division of Human Rights (1977-1982) was een van de eersten die met moed en openheid opkwam voor internationale mensenrechten. Hij kwam oog in oog te staan met de meest onderdrukkende regimes van de 20e eeuw. In plaats van ontmoedigd te raken van wat hij allemaal zag, ondernam Van Boven drastische maatregelen en begon met een historische werkgroep die een onderzoek instelde naar mensenrechtenschendingen in Chili. Hij opende voor vluchtelingen en overlevenden van martelingspraktijken de eerste keer de deuren open naar de VN.

Toen de werkgroep Verdwijningen werd goedgekeurd, tartte hij en zijn team niet alleen de Latijns-Amerikaanse militaire dictatoriale regimes maar ook andere regeringen wereldwijd. De cruciale veranderingen die Van Boven teweegbracht, gelden vandaag de dag nog steeds.

De documentaire "The Subversives: Theo van Boven at the UN", geregisseerd door Miles Roston (Ethan Films), beschrijft de dramatische reis van Theo van Boven en zijn team in hun strijd om rechtvaardigheid en verandering binnen de VN te bewerkstelligen. Bekijk hier de trailer.

De feestelijke voorvertoning met rode loper vindt plaats op 29 september 2015, bestuursgebouw Universiteit Maastricht, Minderbroedersberg 4-6, Maastricht. Aanvang 17.45 uur.

Het evenement is openbaar toegankelijk voor alle geinteresseerden. Het evenement is gratis, maar inschrijving is verplicht en kan hier.

De documentaire wordt naar verwachting begin 2016 op L1 uitgezonden.