The pedriatic psoriasis patient: a holistic approach (Promotie)

Datum

donderdag 24 september 2015

Tijd

vanaf 12:30

Locatie

Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit

Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus

mevrouw MSc. A.M. Oostveen

Promotor(es)

prof. dr. P.C.M. van de Kerkhof

Copromotor(es)

dr. M.M.B. Seyger, dr. E.M.G.J. Jong

Subtitel

The pedriatic psoriasis patient: a holistic approach

Beschrijving

Psoriasis is een chronische huidaandoening die bij circa 2 procent van de Westerse bevolking voorkomt. De behandeling van kinderen met psoriasis is meer dan alleen de behandeling van symptomen van de ziekte. Psychologische factoren moeten in acht genomen worden en het genetisch profiel kan in overweging worden genomen. Dit proefschrift toont het belang van een holistische benadering van de kinderpsoriasis patient.

Ongeveer een derde van de mensen met psoriasis geeft aan al klachten te hebben vanaf de kinderleeftijd. Het lijkt dat erfelijke factoren een belangrijkere rol spelen bij psoriasis die ontstaat op kinderleeftijd dan psoriasis die op latere leeftijd ontstaat. In de dagelijkse praktijk blijken calcipotriol/betamethason hoofdgel en ditranol bij kinderen met psoriasis effectief te zijn. Toevoeging van telezorg via FaceTalk bij dithranol naast alleen de dagbehandeling zorgt dat deze behandeling beschikbaar wordt voor kinderen die verder weg van het ziekenhuis wonen.

Fumaarzuur kan voor kinderen met psoriasis een veelbelovende systemische behandeling kunnen zijn. Psoriasis heeft een negatieve impact op de kwaliteit van leven van kinderen, maar behandeling zorgt voor verlichting door vermindering van jeukklachten en verbetering van slaapproblemen.

Biografie

Annet Oostveen (1982) studeerde Geneeskunde in Groningen en behaalde haar masterdiploma in 2010. Bovenstaand onderzoek voerde zij uit op de afdeling Dermatologie van het Radboudumc. Momenteel is zij in opleiding tot dermatoloog binnen de afdeling Dermatologie van het Radboudumc.