Steun voor plannen om 30 miljoen euro toekomstgericht in te zetten in varkenshouderij en melkveehouderij

LTO Nederland steunt staatssecretaris Dijksma in haar keuze om de 30 miljoen euro aan toegekende Europese steun voor de varkenshouderij en de melkveehouderij toekomstgericht in te zetten. Het versterken van de sectoren en de markt staat voor LTO Nederland centraal.

Een aantal lidstaten in de Europese Unie zal ervoor kiezen om de bedragen uit het steunpakket direct uit te betalen aan veehouders. Dat leidt volgens LTO Nederland echter tot een heel beperkte verbetering van de financiele positie van individuele veehouders. LTO Nederland is daarom van mening dat het verstandiger is voor een toekomstgerichte aanpak te kiezen.

LTO stemt in met de keuze het geld te besteden aan:

. de vitalisering van de varkenshouderij;

. de verdere verduurzaming van de melkveehouderij;

. het stimuleren van mestverwerking, -vergisting en -verwaarding.

Deze keuze zorgt er voor dat het geld dicht bij het boerenerf besteed kan worden. Veehouders moeten op hun bedrijf het voordeel ervaren: de invulling van de regelingen moet daarom slim, snel en eenvoudig. Een verdere uitwerking van de specifieke regelingen is nog wel nodig. Daarbij kan zoveel mogelijk gebruik gemaakt worden van instrumentarium dat nu al in sectoren beschikbaar is. LTO Nederland zal hierover op korte termijn in gesprek gaan met het ministerie om deze kaders verder concreet in te vullen. We zullen de staatsecretaris nadrukkelijk oproepen om niet allerlei bureaucratische processen te hanteren bij de besteding van de middelen.

Naast de 30 miljoen aan steun voor Nederland heeft de Europese Commissie ook flexibiliteit in de GLB-controles aangekondigd, waardoor eerder uitbetalen van de directe betalingen mogelijk is. Daarmee zou 70 procent van de directe betalingen al vanaf 16 oktober aan ondernemers kunnen worden uitgekeerd. LTO vindt dat staatssecretaris Dijksma alles in het werk moet stellen om hier invulling aan te geven. Voor individuele ondernemers helpt juist dit de cashflow problemen op bedrijven op te lossen.

LTO Nederland zal zich in zowel Brussel als Den Haag de komende tijd inzetten voor eerlijke verhoudingen in de voedselketen. De positie van boeren en tuinders ten opzichte van ketenpartijen moet beter. De door de Europese Commissie aangekondigde High Level Group is wat LTO Nederland betreft een goede eerste stap. Dit moet echter niet verworden tot een praatclub. LTO vindt het een gemiste kans dat eurocommissaris Vestager van Directoraat Generaal Mededinging geen zitting heeft in de High Level Group. LTO Nederland roept de staatsecretaris op om er in Brussel voor te pleiten dat Vestager alsnog in de High Level Group zitting gaat nemen.

25 september 2015

BRON: LTO Nederland