Tijdelijke vluchtelingenopvang in De Koploper


Geplaatst: 26-9-2015

Een groep van ongeveer honderd vluchtelingen wordt vanaf zaterdag 26 september 2015 opgevangen in de voor crisissituaties aangewezen noodopvang De Koploper. Het gaat om opvang voor een paar dagen.

Sportcentrum De Koploper

Verzoek Rijk

Het Rijk heeft donderdag 17 september alle gemeenten in Nederland verzocht om extra kortdurende crisisopvang aan vluchtelingen te bieden. Vanwege het grote aantal vluchtelingen dat momenteel Nederland binnenkomt, moet deze opvang snel gerealiseerd worden. De gemeente Lelystad heeft snel op
deze vraag gereageerd en - na overleg met het Sportbedrijf Lelystad - de in het gemeentelijke rampenplan opgenomen opvanglocatie De Koploper beschikbaar gesteld. De vluchtelingen verblijven in de sporthal van De Koploper. Er staan voldoende bedden en zij worden voorzien van eten en drinken.
Verder zijn er voorzieningen op het gebied van sanitair en douches.

Eerste dagen

Gemeente Lelystad biedt opvang voor de eerste dagen. Daarna stromen de vluchtelingen door naar reguliere opvanglocaties. De vluchtelingen mogen de locatie verlaten, maar worden verzocht in het gebouw van de opvanglocatie te blijven. Omdat ze alleen op die manier goed op de hoogte kunnen worden
gehouden van nieuws over de opvang en over de locatie waar ze voor langere tijd worden gehuisvest.

Inzet

Tal van mensen spannen zich in om de opvang zo goed mogelijk te laten verlopen. Het gaat daarbij vooral om medewerkers van de Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), het Sportbedrijf Lelystad, het Rode Kruis en de gemeente Lelystad.

Mensen die kleding en speelgoed beschikbaar willen stellen, kunnen contact opnemen met Welzijn Lelystad, info@welzijnlelystad.nl.

Wie zich op wil geven voor vrijwilligerswerk ten behoeve van de opvang van vluchtelingen, kan contact opnemen met het Rode Kruis, zie www.rodekruis.nl.

Informatie

Direct omwonenden worden per brief geinformeerd. Voor vragen en opmerkingen over de opvang kunt u terecht bij gemeente Lelystad, telefoonnummer 0320-278384.