BN’ers fietsen de Zuiderzee klassieker

BN’ers fietsen de Zuiderzee klassieker

Arie Koomen: samen trappen we darmkanker de wereld uit!

Amsterdam, (9 september 2015) – op zaterdag 26 september organiseert de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) voor de vijfde keer de Zuiderzee Klassieker, een hartverwarmend fietsevenement door het prachtige landschap rondom de voormalige Zuiderzee. Deelnemers fietsen 35, 65, 120 of 180 kilometer om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar darmkanker.

Deze editie heeft het thema lef en moed. Over uitdagingen en strijd aangaan. Voor alle mensen die vechten tegen darmkanker. En namens alle artsen, vrijwilligers, verpleegkundigen, onderzoekers, vrijwilligers en familie en vrienden van patiënten die dagelijks de strijd helpen aangaan onder het motto ‘no guts no glory’.

Niet alleen patiënten, medisch personeel en onderzoekers fietsen mee in de tocht. Stand-up comedian Arie Koomen klimt in het zadel voor de 35 kilometer: “Helaas heb ik mijn ouders en goede vriend verloren aan kanker en met mij zijn er veel mensen die dit meegemaakt hebben. Daarom fiets ik mee met de Zuiderzee Klassieker van de Maag Lever Darm Stichting onder het motto: ‘samen trappen we darmkanker de wereld uit’!!!’’ Naast Arie doet ook het Sterrenfiets Team mee.

Presentatrice Nance Coolen, die zelf leidt aan de ziekte van Crohn, zal het startschot geven voor de kopgroep van de 35 kilometer: ‘Aan de buitenkant is niets te zien, maar door Crohn kun je door enorm diepe dalen gaan. Het gaat nu heel goed met mij vanwege de juiste medicatie. Daarom is het inzamelen van geld voor onderzoek zo belangrijk!’. Patiënten met een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn, hebben een licht verhoogde kans op dikkedarmkanker.

Pak je de uitdaging aan en ga je de sportieve strijd aan om genoeg geld op te halen voor belangrijk onderzoek naar darmkanker. Aanmelden kan via de website van de Zuiderzee Klassieker: www.zuiderzeeklassieker.nl

Baanbrekende onderzoeken

Eén op de twintig mensen krijgt in zijn of haar leven darmkanker. In Nederland komen er jaarlijks 15.000 nieuwe darmkankerpatiënten bij en dit aantal neemt alleen maar toe. Ondanks verschillende behandelmogelijkheden overlijden in Nederland bijna 5.000 elk jaar aan de gevolgen van de ziekte. Darmkanker is de tweede vorm van kanker waaraan Nederlanders overlijden.

De Maag Lever Darm Stichting steunt baanbrekende wetenschappelijke onderzoeken. We willen concrete stappen zetten op het gebied van erfelijkheid, vroege opsporing en gepersonaliseerde behandelingen van darmkanker. In november 2015 maakt de Maag Lever Darm Stichting bekend welk onderzoek kan starten dankzij de opbrengsten van de Zuiderzee Klassieker.