Opvang vluchtelingen in sporthal De Belleman


Dinsdagmiddag 29 september komt een groep van maximaal tweehonderd vluchtelingen aan bij sporthal De Belleman in de gemeente Valkenswaard. Hier richt de gemeente crisisopvang in voor 72 uur. De direct omwonenden en belanghebbenden van sporthal De Belleman hebben hierover een brief ontvangen.
Omwonenden met vragen kunnen de gemeente bellen op het reguliere telefoonnummer.

Het Rijk heeft donderdag 17 september alle gemeenten in Nederland verzocht om extra kortdurende crisisopvang aan vluchtelingen te bieden. Vanwege het grote aantal vluchtelingen dat momenteel Nederland binnenkomt - voornamelijk uit Syrie - moet deze opvang snel gerealiseerd worden. De gemeente
Valkenswaard kreeg zondagavond een concrete vraag om vanaf dinsdag ongeveer 200 vluchtelingen voor 72 uur onder te brengen. Burgemeester drs. A. Ederveen: "Ik heb al eerder aangegeven dat Valkenswaard klaar is voor het opvangen van vluchtelingen als de vraag van het COA komt. Ook de
gemeenteraad sprak donderdagavond 24 september tijdens de raadsvergadering nog eens de intentie uit om vluchtelingen op te vangen."

Sporthal De Belleman is een van de vaste opvanglocaties zoals beschreven in het gemeentelijk rampenplan. De vluchtelingen verblijven in de sporthal. Er staan voldoende bedden en de gemeente voorziet de vluchtelingen van eten en drinken. Verder zijn er sanitaire voorzieningen en is er
permanente beveiliging aanwezig. De gemeente Valkenswaard biedt opvang voor 72 uur. Daarna vertrekken de vluchtelingen naar reguliere opvanglocaties.

Tal van mensen spannen zich in om de opvang zo goed mogelijk te laten verlopen. Het gaat daarbij vooral om medewerkers van de Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), het Rode Kruis en de gemeente Valkenswaard. Voorlopig zijn er voldoende vrijwilligers actief en spullen aanwezig.

Actuele informatie over de crisisopvang vindt u op www.valkenswaard.nl/crisisopvang en de social mediakanalen, Facebook: www.facebook.com/Valkenswaard en Twitter: www.twitter.com/_Valkenswaard. van de gemeente Valkenswaard.