Koning blikt vooruit op viering 70 jaar Internationaal Gerechtshof

`Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag is een essentieel orgaan voor het vreedzaam beslechten van geschillen tussen staten. Vriendschappelijke en duurzame relaties tussen staten zijn gefundeerd in de internationale rechtsorde', sprak Zijne Majesteit de Koning dinsdag tijdens een evenement in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Hier werd het belangrijke juridische werk van het Internationaal Gerechtshof in de afgelopen 70 jaar onder de aandacht gebracht en vooruit gekeken naar de toekomstige rol van het Hof.

Op de bijeenkomst `The International Court of Justice: a Contemporary Court', waar minister Koenders (Buitenlandse Zaken) optrad als gespreksleider, blikte de Koning met vertegenwoordigers van een grote groep VN-lidstaten vooruit op de herdenking van 70 jaar Internationaal Gerechtshof, die in april 2016 in Den Haag plaatsvindt. 'Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Vredespaleis, waar het gerechtshof zijn inaugurele sessie hield, getroffen door bombardementen. Gelukkig overleefde het gebouw de oorlog, waarna er in de afgelopen 70 jaar talloze geschillen vreedzaam beslecht werden', zei de Koning in zijn inleidende toespraak.

Als gastheer van het hoogste gerechtelijke orgaan van de VN zet Nederland zich voortdurend in voor de ontwikkeling van de internationale rechtsorde. Steeds meer VN-lidstaten accepteren tegenwoordig de verplichte rechtsmacht van het Internationaal Gerechtshof. Het Koninkrijk der Nederlanden ziet dit aantal graag stijgen, gaf de Koning aan.

`Het Koninkrijk der Nederlanden gelooft sterk in het vreedzaam oplossen van geschillen voor een rechtvaardige en veilige wereld. Daarom moedigen wij staten aan om de verplichte rechtsmacht van het gerechtshof te accepteren', aldus de Koning. De president van Benin, mede-gastheer van het evenement, gaf ter plekke aan binnenkort de verplichte rechtsmacht te accepteren.

Het Internationaal Gerechtshof is een van de zes hoofdorganen van de Verenigde Naties. Het is het hoogste gerechtelijke orgaan van de VN en het enige hoofdorgaan dat niet in New York gevestigd is. Het Internationaal Gerechtshof is geen strafhof en oordeelt niet over personen. Alleen geschillen tussen staten en juridische vragen van de VN kunnen aan het Hof worden voorgelegd.