Tegemoetkoming meerkosten chronisch zieken en gehandicapten


De gemeenten zijn per 1 januari 2015 verantwoordelijk geworden voor compensatie van meerkosten als gevolg van een (chronische) beperking of chronische ziekte. De regelingen `compensatie eigen risico (CER) ' en `wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg)' zijn komen te
vervallen. De gemeenten hebben hiervoor een beperkt budget ontvangen.

De gemeenten van het Westerkwartier hebben besloten de compensatie op twee manieren te laten plaatsvinden: door middel van de collectieve zorgverzekering en door het verstrekken van een tegemoetkoming. Hiervoor komen in aanmerking mensen met een inkomen van maximaal 120% van het
bijstandsniveau en een minimaal vermogen.

Collectieve zorgverzekering

De gemeente vindt dat iedereen een goede zorgverzekering verdient. Ook als u een laag inkomen en hoge zorgkosten heeft.
Samen met Menzis bieden wij daarom de zorgverzekering GarantVerzorgd aan. Een complete zorgverzekering waar de gemeente aan meebetaalt. Zo blijft de premie betaalbaar. Deze verzekering is zeer uitgebreid en geeft zekerheid over extra zorg.

U heeft de keuze uit drie aanvullende zorgverzekeringen en drie tandartsverzekeringen. In elk pakket
worden veelvoorkomende ziektekosten vergoed, zoals een bijdrage in de kosten van een bril, tandartsbezoek, fysiotherapie en eigen bijdragen voor huishoudelijke hulp.

Het meest uitgebreide pakket is GarantVerzorgd 3. Dit is vooral bedoeld voor mensen die elk jaar veel medische kosten hebben. Het pakket heeft de meest uitgebreide dekking en ook het eigen risico wordt volledig vergoed.

Ook per 1 januari 2016 kunnen inwoners weer overstappen naar de collectieve zorgverzekering. Inwoners kunnen zich vanaf half november aanmelden via gezondverzekerd.nl[IMG].

Tegemoetkoming

De gemeente heeft besloten aan mensen die meerkosten hebben als gevolg van hun ziekte en/of handicap ook een tegemoetkoming te verstrekken. Deze tegemoetkoming bedraagt EUR 300,00 per jaar. U kunt hiervoor per 1 oktober 2015 bij het zorgloket vragen om een aanvraagformulier.

Van inwoners die onder de regeling vallen wordt aangenomen dat zij meerkosten als gevolg van hun beperking of ziekte hebben. Dat hoeft dus niet te worden aangetoond. Wel wordt gekeken naar de hoogte van het inkomen en vermogen (maximaal 120% van de bijstandsnorm).

In ieder geval wordt aan de voorwaarde voldaan als sprake is van:

* een arbeidsongeschiktheidsuitkering 80-100%;
* een geldige indicatie op grond van de Wet langdurige zorg;
* periodiek een bijdrage aan het CAK moet worden betaald;
* een maatwerkvoorziening op grond van de wmo;
* een verstandelijke beperking; of
* langdurige behandeling vanuit de Geestelijke Gezondheidszorg.

Contact

Als u vragen heeft over de collectieve zorgverzekering of de tegemoetkoming, kunt u contact opnemen met het Zorgloket 0594 - 695 750.