Onthulling kunstwerk Nieuw Land Polderseizoenen bij Nieuw Land

29 september 2015

Sfeer van Flevoland in geschilderd vierluik

Vanmorgen is het kunstwerk 'Nieuw Land Polderseizoenen' onthuld door kunstenaar Etienne Klinkert en Laura Bouwmeester, directeur Nieuw Land Erfgoedcentrum a.i. in Lelystad. Het geschilderde vierluik van kunstenaar Etienne Klinkert is een schenking van de familie Klinkert-Otten aan Nieuw Land en vanaf heden ook daar te bezichtigen.

De Lelystadse kunstenaar Etienne Klinkert brengt met dit geschilderde vierluik zijn liefde voor het Flevolandse landschap tot uiting. De karakteristieken van het Flevolandse landschap zijn helder op het doek gezet: de openheid - die soms toch begrenzingen kent - de eindeloze ruimte boven het vlakke land, de lijnvormige beplantingen en de groen omzoomde boerderijen en bevolkingskernen. Door beplanting weg te laten in de bomenrij die de verschillende delen van het vierluik met elkaar verbindt en door de weergave van moderne windmolens geeft zijn werk aan dat het Flevolandse landschap ook buiten de jaarcyclus om in ontwikkeling is.

Etienne Klinkert, wiens talenten als schilder en beeldhouwer vooral na zijn pensionering tot volle bloei zijn gekomen, heeft met dit vierluik een geslaagde poging gedaan om de eigenheid en de sfeer van het Flevolandse landschap te vangen. Nieuw Land is zeer tevreden met deze schenking: 'Het is een eer voor Nieuw Land deze vierluik te mogen ontvangen en te mogen tonen. Bovendien een aanwinst voor onze collectie', aldus Laura Bouwmeester.