Gemeente Vlagtwedde - Wat doet u als een onbekende bij u aanbelt?


RSS

Beroving door een `babbeltruc' komt regelmatig voor: onbekenden bellen aan en gebruiken een smoes of houden u in de tuin aan de praat om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. Met acht eenvoudige tips kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt van een
babbeltruc.

Acht tips om diefstal door een babbeltruc te voorkomen:

1. Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
2. Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten met bijvoorbeeld een deurketting of kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.
3. Vraag altijd naar een legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt dat hij/zij van de gemeente, een bedrijf of instelling is. Heeft iemand geen legitimatie bij zich, maak dan een nieuwe afspraak en neem ter controle contact op met de betreffende gemeente, het bedrijf of de instelling. Klopt de
informatie niet? Bel de politie.
4. Laat nooit mensen uw huis binnen. Wilt u iets pakken, bijvoorbeeld uw telefoon of geld voor een collecte? Laat mensen buiten wachten en doe uw deur dicht.
5. Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z'n tweeen. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
6. Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.
7. Geloof niet alles wat mensen tegen u zeggen. Oplichters vertellen vaak mooie of juist zielige verhalen. Ze willen bijvoorbeeld bellen, een controle uitvoeren, hebben geld nodig of willen u juist iets geven. Of ze zeggen dat ze bij een bank, vuilnisdienst of de thuiszorg werken. Medewerkers
van dit soort bedrijven kunnen zich legitimeren en maken meestal van tevoren een afspraak.
8. Vertrouw niet iedereen. Zelfs kinderen, moeders met kinderen of mannen in nette pakken kunnen oplichters zijn.

Vindt u uw bezoeker verdacht?

Bel 112 of teksttelefoon voor doven 0800-8112 als u de persoon aan uw deur verdacht vindt. Blijf rustig en neem geen risico's. Schrijf op hoe de verdachte eruit ziet. Heeft de persoon een auto bij zich, schrijf dan ook het kenteken op.

Signalement verdachte

Met een duidelijk signalement is de kans dat een verdachte wordt aangehouden groter. Ook kan de politie met een signalement Burgernet inzetten. Burgernetdeelnemers in de buurt ontvangen telefonisch een spraak- of sms-bericht met het verzoek uit te kijken naar een persoon of voertuig.
Deelnemers kunnen informatie rechtstreeks doorgeven aan de politie. Wilt u ook een rol spelen in de veiligheid van uw woon- en werkomgeving? Meldt u zich dan aan via www.burgernet.nl . Heeft u geen internet? Dan kunt u een aanmeldkaart afhalen in het gemeentehuis te Sellingen. Ook is het
mogelijk om een aanmeldkaart toe te sturen. Neemt u dan contact op met de gemeente Vlagtwedde via: (0599) 320 220.

Bent u toch slachtoffer geworden? Doe altijd aangifte!

Doe altijd aangifte als u slachtoffer bent geworden van een babbeltruc. Alleen dan kan de politie de daders opsporen. U kunt op twee manieren aangifte doen: o Maak een afspraak via telefoonnummer 0900 - 8844. o Doe aangifte via internet. Ga hiervoor naar www.politie.nl/aangifte .

Gepubliceerd op: 30 september 2015