Transavia: tussenstand cao-overleg


Transavia: tussenstand cao-overleg

Geplaatst op 30 september 2015
[IMG]

Algemeen

Na de ledenbijeenkomst op 27 augustus jl. hebben De Unie en de collega bonden inmiddels tweemaal met Transavia gesproken over een nieuwe cao voor het grondpersoneel.

Tussenstand besprekingen

Inmiddels is duidelijk dat Transavia - naast de agenda van kostenreductie - in de komende periode kritisch naar de eigen organisatie gaat kijken. Het gaat dan om het mogelijk vervallen van functies en outsourcing. Naast de traditionele cao onderwerpen is daarmee ook de werkgelegenheid bij
Transavia onderwerp van gesprek geworden.

Belangrijk om te weten is dat Transavia heeft aangegeven 6% van de cao-kosten te willen reduceren. Voor ons is dat niet acceptabel. We zijn immers van mening dat er binnen de huidige cao en in de operatie al voldoende potentieel is om kosten te reduceren.

In reactie hierop heeft Transavia dit min of meer erkend en voorgesteld om de reductie van cao kosten te beperken tot het structureel inleveren van ADV dagen (3 in 2015 en 6 in 2016) en daarnaast gezamenlijk op zoek te gaan naar de andere bezuinigingsmogelijkheden. Alle andere eerdere cao
bezuinigingsvoorstellen van Transavia lijken daarmee voorlopig van tafel, en dat is op zich goed nieuws.

Voor De Unie is het inleveren van ADV bespreekbaar, mits Transavia mogelijke gedwongen ontslagen uitsluit en het inleveren van ADV wordt gekoppeld aan de looptijd van de cao (niet structureel dus).

Naar analogie van de situatie binnen KLM willen we - indien nodig - inzetten op een aantrekkelijke regeling voor vrijwillig vertrek (inclusief een remplac,anten afspraak) en maximale interne bemiddeling, van goede kwaliteit.

Daarnaast hebben we een aantal voorstellen gedaan, die voor een deel ook in 2014 al aan de orde zijn geweest.

Onder andere is gesproken over uitbreiding van het budget voor het beperken van het aantal nachtdiensten voor 55 plussers, een verbeterde winstdelingsregeling en het verruimen van de grondslag van de jubileumuitkering.

Vervolgoverleg

Op 7 oktober (nog niet zeker) en 16 oktober staat het vervolgoverleg gepland.

Informatie

Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met Joop Hofland.

Informatie

Sectoren: Dienstverlening
Geplaatst in: Actueel Nieuws