Maarten van Rossem over schoolplaten


Herinnert u ze nog, de schoolplaten waarop verschillende thema's uit de geschiedenis stonden afgebeeld? Op donderdag 8 oktober bekijkt Maarten in de serie Van Rossem Vertelt het belang van de platen in het onderwijs en praat hij met de 96-jarige dochter van een van de bekendste
schoolplatentekenaars: Isings. Dankzij zijn historische tekeningen hebben veel schoolkinderen, onder wie Maarten zelf, een beeld gekregen van de geschiedenis.

Schoolplaten in plaats van tablets
Voor schoolkinderen van nu bestaan er verschillende manieren om de geschiedenis beeldend te maken: in bijna ieder klaslokaal zijn er wel tablets en digiboards met filmpjes voorhanden. Maar hoe werd de geschiedenis overgebracht voor het digitale tijdperk? Maarten, zelf basisschoolleerling in de
jaren '50, is nog opgegroeid met de schoolplaten van onder andere Isings. Vele historische gebeurtenissen staan dankzij deze schoolplaten op zijn netvlies gebrand.

Uitzending
De serie Van Rossem Vertelt is iedere donderdag vanaf 07.00 uur te zien en daarna ieder uur opnieuw bij RTV Utrecht. Online is het programma terug te zien op rtvutrecht.nl/gemist.



RTV Utrecht is de omroep voor de stad en provincie Utrecht.