Beleid banken duurzamer; echte omslag ontbreekt


* 29-09-2015
* Harrie Lindelauff
* 0

8 belangrijke Nederlandse banken verbeterden in het afgelopen jaar allemaal hun duurzaamheidbeleid. Dat blijkt uit de nieuwe jaarupdate van de Eerlijke Bankwijzer.

Score van de banken op bonusbeleid

Alle banken verwachten tegenwoordig van bedrijven dat ze letten op de naleving van mensenrechten en arbeidsrechten door hun onderaannemers en toeleveranciers. Helaas eisen ze nog niet allemaal dat bedrijven dit ook vastleggen in hun contracten met die onderaannemers en toeleveranciers.
Uitzonderingen zijn Triodos Bank (arbeidsrechten) en ASN Bank en SNS Bank (zowel mensenrechten als arbeidsrechten).

ASN Bank

Ook op klimaat, wapens, olie & gas, en dierenwelzijn schiet het beleid van veel banken nog tekort. Van de 8 banken voert ASN Bank op de meeste onderwerpen het beste duurzaamheidbeleid; ING is hekkensluiter.

Titus Bolten, woordvoerder van de Eerlijke Bankwijzer: "Alle onderzochte banken tonen aan dat zij hun beleid hebben aangescherpt. Banken willen dus stappen zetten op het gebied van duurzaamheid, ze zien meer en meer dat dit ook echt hard nodig is. Vaak is hun beleid immers nog niet goed
genoeg om nadelige effecten van investeringen voor mens, klimaat en dieren te voorkomen."

30 punten

De 8 banken tezamen scherpten hun beleid in ruim een jaar tijd op ruim 30 punten aan.

Een greep hieruit:

* ABN Amro investeert niet meer in olie- en gasboringen in poolgebieden.
* SNS Bank verbeterde haar klimaatbeleid door eisen te stellen aan energiebesparing en vermindering van uitstoot van broeikasgassen.
* ING sluit in haar kolenbeleid `mountain top removal mining' uit van financiering.
* ASN Bank stelt harde voorwaarden aan dierenwelzijn in de veehouderij.
* Triodos Bank verlangt van bedrijven dat zij afspraken opnemen over naleving van arbeidsrechten in hun contracten met onderaannemers en toeleveranciers.
* Rabobank heeft beleid tegen landroof aangenomen en is veel transparanter geworden over haar leningen aan bedrijven.

Er blijft nog veel liggen

De Eerlijke Bankwijzer verwelkomt de aanscherpingen die de banken in het laatste jaar in hun maatschappelijk beleid hebben doorgevoerd, maar wijst er tegelijkertijd op dat er nog heel veel moet gebeuren. Veel bankbeleid, dat criteria stelt voor leningen aan bedrijven en beleggingen in
aandelen, is niet ambitieus genoeg en de meeste banken maken niet een echte fundamentele omslag naar denken en handelen in meer duurzaamheid.

Het onderzoeksrapport en de nieuwe scores van de banken zijn vanaf 29 september 2015 te vinden op de website van de bankwijzer.

De Eerlijke Bankwijzer is een onderdeel van de Eerlijke Geldwijzer, een initiatief van Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX. Onderzoeken worden uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo.

Lees het rapport

Het volledige rapport is te vinden op de website van de Eerlijke Bankwijzer

* Jaarupdate Eerlijke Bankwijzer