In hoger beroep 5 jaar cel geeist voor `mastermind' achter reeks gew..


30 september 2015 - Ressortsparket

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft in hoger beroep vijf jaar cel geeist tegen een inmiddels 19-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij wordt ervan verdacht de `mastermind' te zijn achter een reeks gewapende overvallen op de middenstand in Schiedam in december 2014 en
januari 2015. "Al is die term, gezien de werkwijze en de buit misschien iets teveel eer voor verdachte", aldus de advocaat-generaal. Het betrof in totaal vijf overvallen; een overval op een supermarkt, een zonnestudio en een slijterij en twee overvallen op een snackbar/eetcafe.

Het OM ziet verdachte als degene die het wapen had en aan een medeverdachte leverde, degene die plande waar de overval moest plaatsvinden, tijdens de overval op de uitkijk stond en na de overval de buit van de medeverdachte aannam en het wapen weer verstopte tot aan de volgende overval.

De advocaat-generaal vindt een lange celstraf op zijn plaats. "Verdachte ontkent en werkt niet (volledig) mee aan onderzoeken. Ondanks zijn jonge leeftijd maakt hij die keuze. Het lijkt er op dat hij bezig is met het opbouwen van zijn status in het criminele circuit. Hij laat een ander het
vuile werk opknappen en waarvoor? Een schamele buit van een paar honderd euro. Zijn opstelling brengt het OM er toe dat recidive moet worden voorkomen door middel van een lange celstraf. De tijd die hij vastzit kan hij gebruiken om te bedenken wat hij met zijn leven wil."

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot drieenhalf jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk voor vier overvallen en sprak verdachte van een overval vrij. De verdachte stelde hoger beroep in.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Deel dit op

*