Doorrekening loondeal overheid: grote gevolgen voor pensioenen


* 30-09-2015
* Linda Vermeulen
* 0

Jonge leraren, douaniers, politieagenten, ambtenaren en militairen krijgen later door de loondeal van het kabinet 18,8 % minder pensioen. Dat blijkt uit een nieuwe doorrekening, gemaakt door actuarissenbureau Pensum.

`Als je nu geld uit de pensioenen haalt, dan kun je op je vingers natellen dat deze truc gevolgen heeft voor de toekomst. Het kabinet belooft van alles, maar zwijgt over deze gevolgen', zegt FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin.

Pensioenen van 2,8 miljoen mensen

De berekeningen die Pensum maakte in opdracht van de FNV komen overeen met de doorrekening die pensioenfonds ABP begin juli maakte. Ook de huidige pensioenen komen in gevaar door de ingreep van het kabinet. In totaal heeft de deal van het kabinet gevolgen voor de pensioenen van 2,8 miljoen
mensen. De FNV roept mensen die bij ABP pensioen opbouwen of krijgen dan ook nadrukkelijk op om mee te doen aan het referendum.

Minder pensioen

Pensum berekende dat iemand die nu 25 jaar is en een salaris heeft van 25.000 euro, op zijn 67e 9,3 % minder pensioen heeft, en op zijn 85e zelfs 18,8 % minder pensioen heeft. Voor iemand die nu 55 jaar is, betekent de loondeal een achteruitgang in pensioen van 10,9 % (met 85 jaar).

Referendum

Ruud Kuin: `Afhankelijk van het inkomen krijgt iemand die nu 25 is later tussen de EUR2.762 en EUR6.703 minder pensioen per jaar. FNV'ers zetten alles op alles om de loondeal van het kabinet Rutte tegen te houden. We voeren acties, we houden een referendum, we zijn naar de rechter gestapt. Het
moet echt beter en eerlijker.'