Afscheid Victor Scheffers van Justice and Peace Nederland

PERSBERICHT

Afscheid Victor Scheffers van Justice and Peace Nederland

32 jaar lang in dienst van mensenrechten en sociale gerechtigheid wereldwijd

Na 32 jaar neemt Victor Scheffers op 30 september a.s. afscheid van Justice and Peace Nederland, de organisatie die zich inzet voor mensenrechten en sociale gerechtigheid, waarvan hij van 1983 tot 2014 directeur was. De organisatie werkt samen met partners in de hele wereld aan het zichtbaar maken van mensenrechtenschendingen en de verbetering van de mensenrechten op lokaal niveau. Voor zijn werk kreeg Victor Scheffers in 2008 tijdens zijn 25 jarig jubileum als directeur en het 40-jarig jubileum van Justice and Peace zowel een Koninklijke – als een Pauselijke onderscheiding; hij mag zich Officier in de Orde van Oranje-Nassau en Commandeur in de Orde van Heilige Gregorius de Grote noemen. Gevraagd naar hoogtepunten uit zijn carrière, noemt Scheffers onder meer de steun aan de Anti-Apartheidsbeweging in Zuid-Afrika en de effectieve lobby voor het Generaal Pardon. Anno 2015 vervult Justice and Peace nog steeds een rol van betekenis in het ondersteunen van mensenrechtenverdedigers wereldwijd. Zo realiseerde de organisatie een netwerk van Nederlandse Shelter City steden waar mensenrechtenverdedigers die bedreigd worden 3 maanden kunnen verblijven en verzorgt zij diverse trainingsprogramma’s voor mensenrechtenverdedigers en –organisaties. Ook is de organisatie nog steeds actief op het gebied van vluchtelingenbeleid en lobbyt zij bijvoorbeeld voor alternatieven voor vreemdelingendetentie en Europese maatregelen voor het reguleren van veiliger toegang tot Europa voor vluchtelingen.

“Mensen kunnen de wereld veranderen”

Justice and Peace Nederland werd in 1968 opgericht, als onderdeel van een wereldwijd katholiek netwerk van Justice and Peace commissies. 47 Jaar later is de oorspronkelijke opdracht nog steeds van kracht: het bevorderen van gerechtigheid, sociale rechtvaardigheid en menselijke waardigheid wereldwijd. Ook het werken op lokaal niveau is niet veranderd: “Mensen kunnen de wereld veranderen, dat heb ik van Marga Klompé geleerd”, zegt Scheffers hierover. “Hulp helpt alleen als je de lokale mensen daar rechtstreeks bij betrekt. Het gaat om ‘ownership’. Nu ik als laatste van mijn generatie in deze sector afzwaai, geef ik het stokje door aan een jonge generatie die klaar is om onze belangrijke maatschappelijke rol in dezelfde geest, maar op een eigentijdse manier te vervullen. Als ik dan toch met verdrietige gevoelens afscheid neem, dan is dat omdat het werk niet af is.”

Klimaatverandering is de nieuwe grote mensenrechtenkwestie

In zijn ambtstermijn heeft Scheffers veel kunnen betekenen voor de rechten van de mens. “Eén van de zaken waar ik trots op ben is onze bijdrage aan de onafhankelijkheid van Oost-Timor,” vertelt hij. “Mijn finest hour was dat ik daarom in 2002 door de VN ben uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de viering van de onafhankelijkheid van Oost-Timor.” Er is in de loop van de jaren veel verbeterd meent Scheffers. “Mensenrechten zijn nu goed vastgelegd zodat landen ook aangesproken kunnen worden als zij die schenden. Maar het grootste verschil wordt gemaakt door de vele online communicatiemiddelen die maken dat we veel beter weten wat er in de wereld speelt en waardoor de bewustwording groter is geworden.” Ook al is er veel verbeterd, het blijft volgens Scheffers heel belangrijk om de mensenrechtensituatie op de agenda te zetten. “Klimaatverandering is de nieuwe grote mensenrechtenkwestie. Een veilige en gezonde leefomgeving is voor veel mensen niet vanzelfsprekend omdat er bijvoorbeeld een tekort aan water is. Daar moet echt meer aan gedaan worden.”

“Terugkijkend komt het beeld in mij op van Victor die zich in al die jaren heeft ontpopt als een koorddanser op het koord dat gespannen staat tussen maatschappij en kerk; tussen bevlogenheid en gedegen advieswerk; schrijnende werkelijkheid en bezielde opdracht; mensenrechten en situaties van onrecht en dat hij als koorddanser een evenwichtskunstenaar is gebleken: hij heeft zijn evenwicht gehouden, is niet van het koord af gevallen, en heeft zijn evenwicht wellicht steeds meer gevonden.” (Bert Schumacher, Voormalig studiesecretaris / beleidsmedewerker Algemeen Secretariaat van de Bisschoppenconferentie)