Verhalen vertellen aan dove kinderen kan ook zo - KU Leuven

28 SEPT. 2015. Op 30 september komen meer dan 60 dove kinderen naar verhalen `luisteren' op de Campus Sint-Andries van de KU Leuven in Antwerpen. De vertelnamiddag vormt tevens het sluitstuk van een verhalenwedstrijd voor dove kinderen.

28 SEPT. 2015. Op 30 september komen meer dan 60 dove kinderen naar verhalen `luisteren' op de Campus Sint-Andries van de KU Leuven in Antwerpen. De vertelnamiddag vormt tevens het sluitstuk van een verhalenwedstrijd voor dove kinderen.

Een verhaaltje voor het slapen gaan, het is deel van het dagelijkse slaapritueel van veel jonge kinderen. Voor dove kinderen is dat niet zo evident. Als ze nog niet kunnen lezen en hun ouders niet zo bedreven zijn in gebarentaal, wordt een echt verhaal `voorlezen' al snel heel moeilijk. Docent Vlaamse Gebarentaal Kristof De Weerdt wil daar iets aan doen, samen met andere leden van de dovenvereniging Piramime, vertelt hij verhalen in gebarentaal.

Kristof bedenkt en vertelt verhalen in Vlaamse Gebarentaal (VGT). Dove kinderen kunnen deze verhalen bekijken op hun tablet. Het verhaal wordt tegelijkertijd ook vertelt in het Nederlands en is voorzien van prachtige illustraties. Het derde digitale boek is net klaar.

De initiatiefnemers van het project `VGT kinderverhalen' willen dove kinderen aanzetten om ook zelf verhalen te vertellen. Daarom organiseerden zij een wedstrijd waarbij de kinderen zelf een verhaal mochten verzinnen. Dit verhaal moesten ze vertellen via gebarentaal. De organisatie verzamelde de filmpjes van al deze verhalen in twee categorieen: 6-8 jaar en 9-10 jaar.

Op 30 september worden de beste verhalen vertoond op een verhalennamiddag voor de meer dan 60 aanwezige kinderen en hun ouders. Vooraf zal Kristof zijn derde verhaal, `De mier en het ijsje', voorstellen. Tot slot is er ook een `voorlees'-uurtje waarin dove volwassenen een aantal andere verhalen zullen `vertellen'.

Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met het Vlaams GebarentaalCentrum en de Taalgroep VGT van de KU Leuven. U bent van harte welkom op deze verhalennamiddag voor dove kinderen. Er zullen tolken Vlaamse Gebarentaal aanwezig zijn, zodat een interview met organisatoren of deelnemers mogelijk is.

Meer informatie over verhalen voor dove kinderen op http://piramime.be/kinderverhalen/over-het-project. Meer informatie over de opleiding Vlaamse Gebarentaal aan de KU Leuven op www.arts.kuleuven.be/vlaamsegebarentaal.

Praktisch:

30 september, 13u30 - 16u

Campus Sint-Andries Antwerpen

Sint-Andriesstraat 2, Antwerpen