Congres 'Honden in de Zorg' van KNGF Geleidehonden in Amsterdam

woensdag 30 september 2015 07:05 Binnenland

Dit is een origineel bericht van KNGF Geleidehonden

Amstelveen, 30 september 2015 - KNGF Geleidehonden bestaat vandaag 80 jaar. Op 30 september, precies 80 jaar nadat Prinses Juliana het Nederlandsch Geleidehonden Fonds opende, biedt KNGF Geleidehonden daarom het congres 'Honden in de zorg' aan. Toonaangevende sprekers zoals de Amerikaanse hoogleraar evolutionaire antropologie Brian Hare, futuroloog en trendwatcher Adjiedj Bakas en voorzitter van de raad van bestuur van Stichting Philadelphia Zorg, Greet Prins, delen hun kennis en debatteren met het publiek. Het congres wordt in de middag vanaf 12.30 tot 18.00 uur gehouden in Theater Amsterdam.

"Het congres zien wij als een mooie aanleiding om de dialoog aan te gaan rond het fenomeen zorghond en om de jarenlange inzet van onze geleidehonden te eren", aldus Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden, tevens spreker op het congres. In 'Honden in de zorg' worden het verleden, heden en toekomst van de organisatie onder de loep genomen. Het congres richt zich op betrokkenen uit het werkveld van KNGF Geleidehonden. De vragen 'Wat zijn de grenzen van de inzet van honden in de zorg' en 'Hoe ziet de zorg er in de toekomst uit en is er voor zorghonden nog een rol weggelegd?', vormen de uitgangspunten van de debatten. Ook wordt er stilgestaan bij innovatieve mobiliteitstechnologie en de bijzondere relatie tussen mens en dier. Journalist en presentator Charles Groenhuijsen tekent voor het dagvoorzitterschap.

Deskundigen delen kennis

Een van sprekers is Brian Hare van Duke University in North Carolina en lid van het Center for Cognitive Neuroscience, een onderdeel van Duke Institute for Brain Sciences. Hij schreef de bestseller The Genius of Dogs en lanceerde onlangs het zeer omvangrijke onderzoek Dognition naar het gedrag van honden. Baanbrekend is dat hij hiervoor ruim 17.000 hondenbezitters in de Verenigde Staten inzet voor het testen van hun eigen hond en het versturen van hun testresultaten. Andere deskundigen die hun kennis delen zijn Adjiedj Bakas en Greet Prins. Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, doet vanaf een andere locatie een persoonlijke oproep aan KNGF Geleidehonden om vooral zo door te gaan met innoveren. Naast de presentaties van de boeiende sprekers en de prikkelende debatten, worden de gasten getrakteerd op cabaret. Entertainer en schrijver Marc de Hond speelt een deel uit zijn voorstelling 'Scherven brengen geluk'.

Meer typen zorghonden

KNGF Geleidehonden wil zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven geven met een speciaal opgeleide hond. Sinds de oprichting zijn duizenden honden geschoold voor blinde en slechtziende mensen. Inmiddels leidt het instituut meer soorten zorghonden op, zoals assistentiehonden, autismegeleidehonden en buddyhonden voor oud-geueniformeerden met PTSS. Onderzoek en innovatie zijn onlosmakelijk verbonden aan KNGF Geleidehonden. In samenwerking met het VUmc worden medische detectiehonden getraind om op basis van geur darmkanker op te sporen. Met het VU Alzheimercentrum onderzoekt KNGF Geleidehonden de mogelijkheden om dementiehonden in te zetten bij jonge alzheimerpatienten.

Fotograaf: Rick Nederstigt (ANPInOpdracht) Fotobijschrift:

Directeur Ellen Greve van KNGF Geleidehonden met een van de prominente sprekers tijdens het congres 'Honden in de Zorg': Brian Hare, hoogleraar evolutionaire antropologie Duke University in North Carolina en lid van het Center for Cognitive Neuroscience, een onderdeel van Duke Institute for Brain Sciences. Hij schreef de bestseller 'The Genius of Dogs' en lanceerde onlangs het zeer omvangrijke onderzoek 'Dognition' naar het gedrag van honden.