VRHM en Omgevingsdiensten voeren controles voor elkaar uit

Veiligheidsregio Hollands Midden en de omgevingsdiensten West-Holland en Midden-Holland werken sinds de ondertekening van het convenant in februari 2013 steeds intensiever samen door het gezamenlijk uitvoeren van projecten. Een van de onderwerpen is de pilot `controleren voor elkaar'. De omgevingsdiensten en de brandweer houden beide toezicht bij bedrijven, organisaties en instellingen. De brandweer richt zich voornamelijk op (brand)veiligheid en de omgevingsdiensten op milieuaspecten.

Zowel voor de brandweer als de omgevingsdiensten geldt dat het ene bedrijf meer risico's voor hen kent dan het andere. Milieuaspecten zijn bij (basis)scholen en kinderdagverblijven minder aan de orde, terwijl brandveiligheid daar wel een belangrijk aspect is. Andersom geldt dat kleinschalige agrarische bedrijven en garages voor omgevingsdiensten interessanter zijn, dan voor de brandweer. Door voor elkaar te controleren worden alle bedrijven, organisaties en instellingen toch op milieu- en brandveiligheid aspecten beoordeeld.

Om richting te geven aan waar de brandweer en omgevingsdiensten voor elkaar op controleren is een document opgesteld met aandachtspunten en gegevens. Deze informatie wisselen de brandweer en de omgevingsdiensten maandelijks met elkaar uit. Enerzijds om aan een wettelijke verplichting te voldoen en anderzijds om te controleren of gebruiksfuncties waar de brandweer minder prioriteit legt toch aan een gewenst veiligheidsniveau wordt voldaan. Hiermee wordt voor beide organisaties een efficiencyslag gemaakt.