Splitsing Eneco en Delta onwenselijk

30/09/2015

Splitsing Eneco en Delta onwenselijk

Het CDA vindt het onwenselijk om energiebedrijven Eneco en Delta te dwingen om zich op te splitsen. Het zijn de laatste twee energiebedrijven van ons land die de energielevering en het netwerkbeheer nog in eigen hand hebben. Het uit elkaar halen van levering en beheer (het zogenaamde groepsverbod) zal verstrekkende gevolgen hebben voor beide energiebedrijven. Eneco zal veel medewerkers moeten ontslaan en het bedrijf zal minder kunnen investeren in duurzame energie vanwege de oneerlijke Europese concurrentie. Ook bij Delta zijn de gevolgen groot en gaat dat in een toch al kwetsbare regio veel banen kosten.

Het CDA vraagt zich af of splitsing echt nodig is om onafhankelijk netbeheer te waarborgen. Ook zonder splitsing stelt de voorliggende wet hoge eisen aan de inrichting, taken en verplichtingen van de beheerders van distributienetten. Voor de leveringszekerheid is het op dit moment niet nodig om de splitsing af te dwingen.

De kritiek die het CDA had in 2006 bij de invoering van de wet geldt nog steeds in 2015. CDA woordvoerder Energie Agnes Mulder: " Nederland is het enige land in Europa waar er een groepsverbod voor regionale netbeheerders is. Nederland liep, en loopt zover op de muziek vooruit dat deze ons tien jaar later nog steeds niet heeft ingehaald. En het ziet er niet naar uit dat dit gaat gebeuren. Het gevolg is dat Nederlandse energiebedrijven op achterstand zijn gezet door de splitsing. Het effect hiervan zien we terug in de Nederlandse markt waar met name buitenlandse spelers actief zijn. Deze buitenlandse energiebedrijven hebben een groot voordeel ten opzichte van Nederlandse markpartijen, omdat zij de waarde van de netten die zij in eigen land bezitten op de balans hebben staan en dat levert financiele voordelen op."

Het CDA is dan ook mede-indiener het amendement Smaling van de SP, dat er op gericht is om gedwongen splitsing van Eneco en Delta te voorkomen.

Trefwoorden

* Energiebedrijven * Eneco * Delta * energienetwerken * netbeheer * amendement Smaling * Agnes Mulder