Crowdfundingactie voor windpark Netterden - Achterhoek 2020

Het Windpark Netterden gaat van start. Het park met zes molens moet 24 miljoen kWh aan elektriciteit gaan leveren, goed voor 7200 gezinnen. Gezinnen in de Achterhoek want AGEM mag de stroom leveren. Door financieel deel te nemen kan een ieder een fraai rendement behalen.

De bouw van de eerste molen begint, volgens planning, in maart 2016. Vanaf juni 2016 levert het windpark Netterden daadwerkelijk stroom.

Windpark

Een deel van de investering wordt gefinancierd via crowdfunding. Veel mensen willen hun spaargeld inzetten voor een duurzaam rendement. Daarnaast vergroot crowdfunding, met name bij windenergie, de betrokkenheid van de omwonenden. De gedachte is dat met een aandeel en een goed rendement omwonenden het voordeel van die grote molens in de buurt inzien.

Hoog rendement uit duurzame energie

De omwonenden krijgen een jaarlijks rendement van 6% op hun obligaties. Andere obligatiehouders ontvangen 4,5% per obligatie van 250 euro. De looptijd is 7 jaar.

Tijdens het officiele startmoment, op 21 september, leek de betrokkenheid van de inwoners uit het geselecteerde gebied (Azewijn en Netterden) groot. Tijdens de inloopmiddag bleef de tent van AGEM en de gemeente lange tijd bomvol. Er zijn ruim 80 informatiepakketten meegegeven aan geinteresseerden uit de buurt.

'AGEM is bijzonder trots op de crowdfunding-actie voor het windpark Netterden. Ook met een kleinere portemonnee kun je deelnemen. Als je het geld beschikbaar hebt bieden wij een solide manier om mee te doen,' aldus AGEM-directeur Guus Ydema. "De uitvoering gebeurt door Yard, een bedrijf dat al meerdere windparken heeft aangelegd. En voor de crowdfunding werken we met een dienstverlener die daar veel ervaring mee heeft en natuurlijk AFM-gecertificeerd is. Dat is Duurzaam Investeren."

Als ik een obligatie wil kopen zie ik bovenaan de pagina `Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen prospectusplicht voor deze activiteit.' Dat schrikt toch af? "Dat kan afschrikken, maar dat is niet nodig," vertelt Ydema. "Het is simpel, het project is financieel niet groot genoeg voor apart AFM-toezicht. Dan moet de crowdfunding meer dan 2,5 miljoen op willen halen. Voor het windpark Netterden is 250.000 euro nodig.

Omdat het Windpark Netterden te klein is schrijft de wet precies de formulering voor. En juist daarom zijn we zo blij dat een AFM-gecontroleerd dit project begeleidt. Voor mensen die een obligatie willen kopen een extra zekerheid. De obligaties worden overigens uitgegeven door Windpark Netterden B.V."

Enrique Aparicio van Duurzaam Investeren legt graag uit hoe het zit. Hij snapt dat mensen even schrikken bij zo'n tekst pontificaal in beeld. "Nederland is het enige land waar dat zo moet. Het is nou eenmaal zo geregeld."