International Business in Context: Studiereis part-time MSc lichting 18 naar China

Prof. Haico Ebbers, docent International Business & Economic Environment, China-specialist

"De economische situatie in China verandert snel, terwijl veel mensen nog steeds traditionele stereotypebeelden in hun hoofd hebben. Er heerst nog steeds de gedachte dat Chinezen niet kunnen innoveren, terwijl bijna 40% van de Chinese export uit hightech producten bestaat. De studenten hebben tijdens de bedrijfsbezoeken zelf kunnen aanschouwen dat het stereotype niet klopt. Daarnaast is de opkomende middenklasse in China enorm aan het groeien. Dit betekent dat bedrijven inzicht moeten krijgen in de kooppatronen van een nieuwe groep klanten; vaak klanten die het product voor de eerste keer aanschaffen. Ondanks de teruggang zit de groei nog steeds in landen als China, terwijl Nederlandse bedrijven zich nog vaak richten op de EU als markt."

Prof. Haico Ebbers, docent International Business & Economic Environment, China-specialist "

Op 18 september reisden 51 part-time MSc in Management studenten van lichting 18 in het kader van hun internationale studiereis af naar Beijing.

De studietrip maakt onderdeel uit van het vak International Business & Economic Environment voor de masterfase van de opleiding. Dat entrepreneurship terugkomt gedurende de hele opleiding blijkt uit dat studenten niet alleen de bestemming van de reis zelf bepalen, ook zijn zij verantwoordelijk voor de gehele organisatie. Hiervoor putten zij niet alleen uit het Nyenrode netwerk, maar spreken zij ook eigen contacten overzee aan. Vorig jaar ging lichting 17 naar Brazilie, dit jaar viel de keuze op China.

China kenmerkte zich de afgelopen dertig jaar door een jaarlijkse economische groei van tien procent. Dit jaar zakt deze groei tot zeven procent en probeert China de schade te beperken door onder andere het opkopen van aandelen en de devaluatie van de yuan ten opzichte van de dollar.

De internationale studiereis heeft als doel om de studenten kennis te laten maken met zaken doen in groei-economieen. De colleges werden gevolgd op Renmin University of China, een van de belangrijkste partneruniversiteiten van Nyenrode. Professoren vanuit Nyenrode werden afgewisseld met faculty vanuit Renmin om zo cross-culturele kennisuitwisseling te stimuleren. Onder andere de strategie van westerse bedrijven in China, leiderschap en innovatie in China waren belangrijke topics tijdens de colleges. De openingssessie op Remin University werd gehouden door de Dean, Professor Mao Jiye.

International MBA1999 alumnus Hailong Xu, jarenlang werkzaam voor Shell en tegenwoordig investeerder in diverse start-ups als mede Wilbert Verheyen, Vice President bij Canon en BBA1984 alumnus verzorgden gastcolleges voor de studenten en bevestigden het belang van het opbouwen van relaties in zakendoen in China en de nodige mate van lokalisatie van product en proces.

In het Waldorf Astoria hotel in Beijing ontmoetten de studenten International MBA alumnus Pieter Ham, directeur Food & Beverage aldaar. Customer Excellence in het top hotel segment stond centraal tijdens de sessie van deze avond. Plaatsvervangend ambassadeur en BBA1979 alumnus Andre Driessen ontving de studenten op de Nederlandse Ambassade. Hier kregen de studenten meer inzicht in wat het betekent om als Nederlander een bedrijf of vestiging op te starten in China. Dit werd vervolgens meteen gekoppeld aan de praktijk tijdens de presentatie van Willem van de Nes, Directeur Supply Chain bij wereldwijd aanbieder van automatische toegangsdeuren Boon Edam,.

Ook tijdens de bedrijfsbezoeken konden de studenten de theorie uit de colleges meteen in context plaatsen en met eigen ogen de verschillen in zaken doen tussen Nederland en China ervaren. Ze bezochten onder andere IT multinational Lenovo, het grootste farmaceutische bedrijf van China Sinopharm, Nederlandse onderneming voor productie van en handel in diervoeding Nutreco, e-payment provider Yeepay en DSM.

Naast deze intensieve dagen was er ook nog tijd voor de nodige ontspanning en gingen de studenten onder andere naar de Verboden Stad en beklommen de Chinese muur. Na afsluiting van het academische programma met een ceremonie geleid door professor Majid Ghorbani van Renmin University reisde de helft van de studenten door naar Xi'an en Hong Kong voor de voortzetting van de reis in informele setting, terwijl de rest terugvloog naar Amsterdam.