Putin krijgt toestemming voor militaire operatie in Syrie

in Midden-Oosten / door Mike Durand / op 30/09/2015 om 16:20 / Tags: Iran, VS

De Russische Federatieraad heeft vandaag president Putin unaniem toestemming gegeven om een militaire operatie in het buitenland te beginnen. De voorzitter van het presidentieel bertuur, Sergej Ivanov, heeft dit meegedeeld. Tijdens de persconferentie bevestigde Ivanov dat het om een militaire operatie in Syrie gaat. De Syrische president Assad zou Rusland om militaire steun hebben verzocht.

Het Kremlin is al een tijd bezig zijn diplomatieke en militaire steun en mogelijkheden in Syrie uit te breiden. Het besluit dat nu is genomen betreft de inzet van de Russische luchtmacht voor bombardementen op doelen in Syrie. Geruchten over de inzet van grondtroepen worden vooralsnog uitgesloten en tegengesproken door Rusland. Ivanov zei tegen het Russische persbureau Sputnik dat: 'Wij [Rusland] spreken alleen over de inzet van de Russische luchtmacht' en dat er nog geen toestemming is verleend voor de inzet van grondtroepen. Het doel van de militaire operatie is het Assad-regime van 'luchtsteun' voorzien in zijn strijd tegen ISIS.

De voorzitter van het presidentieel bestuur zei tegen de journalisten dat 'de president van de Syrische Arabische Republiek zich tot het leiderschap van ons land [Rusland] heeft gericht met het verzoek voor militaire steun.' Rusland stemt hiermee in om de belangen in Syrie veilig te stellen.

Rusland heeft kortgeleden ook al een multilateraal akkoord gesloten met Iran, Irak en met het bewind van Assad over de uitwisseling van veiligheidsinformatie. Voor dit doel is een gezamenlijk informatiecentrum geopend in Bagdad waardoor het makkelijker zou moeten worden operaties af te stemmen en de terreurbeweging ISIS in Syrie gecooerdineerd en beter te bestrijden. Ivanov zei wel dat Rusland bij de uitvoering van de militaire operaties rekening zal houden met de normen en regels die het internationaal recht stelt.

Ivanov stelde dat de huidige luchtaanvallen die de VS uitvoert boven Irak en Syrie een 'omzeiling' van het internationaal recht zijn, omdat Rusland Assad accepteert als de legitieme leider van Syrie. Amerika is juist van mening dat Assad 'geen geschikte partner is' in de strijd tegen ISIS, zei de woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Moskou Will Stevens.