Familie belangrijkste motivator om te stoppen met roken

18% van Nederland wil dat Koning Willem Alexander stopt met roken

Familie belangrijkste motivator om te stoppen met roken

77% van de rokers wil stoppen met roken om wille van gezondheid en geld. Maar de familie geeft het zetje om ook echt te gaan stoppen.

Rokend Nederland wil stoppen met roken, maar liefst 77% geeft aan dit graag te willen. De echte aanleiding om te stoppen met roken is de partner (59%) en de kinderen (33%). Zij vormen de belangrijkste motivator om te stoppen. 36% van de rokers wil graag op korte termijn stoppen met roken en als belangrijkste reden geeft men de eigen gezondheid en het vele geld dat roken kost op. Maar blijkbaar is er toch een zetje nodig van de partner en of de kinderen om daadwerkelijk een stoppoging te ondernemen. Morgen, op 1 oktober, start de actie Stoptober en gaan rokers 28 dagen stoppen met roken. 'Veel rokers willen stoppen, dat weten we. We weten ook dat dit ontzettend moeilijk is en daarom is de laagdrempelige maar vooral positieve actie Stoptober dan ook opgezet. We gaan niet meteen voor altijd, maar voor een eerste periode van 28 dagen', aldus Debbie Prijs, projectleider van Stoptober. “ Na 28 dagen gestopt te zijn heb je wel 5 keer meer kans blijvend te stoppen” .

De geliefden en kinderen hebben de meeste invloed op stoppen met roken. De huisarts volgt met bijna 40%. Er werd ook gevraagd naar wat het moeilijkste moment is op de dag om niet te roken. Ruim 29% geeft aan dat de eerste sigaret, bij het opstaan het moeilijkste is. Het makkelijkste is voor het mensen om niet in de auto te roken, dit geeft ruim 27% aan.

Sommige prominente Nederlanders staan bekend om het roken. Het Nederlands publiek vindt dat Koning Willem Alexander (18%) moet stoppen met roken. Op nummer 2 staat Johan Derksen met 12%. Stoptober heeft dit jaar gevraagd aan Najib Amhali om te stoppen met roken en hij start dan ook op 1 oktober, samen met zijn vrouw en collega's.

Stoptober start op 1 oktober en inmiddels doen meer dan 50.000 mensen mee in Nederland. Er roken in Nederland 3,5 miljoen mensen waarvan 33% aangeeft op korte termijn te willen stoppen. Stoptober zet zich in om deze mensen middels het positieve platform van de speciale app, social media en alle andere steun te helpen om te stoppen in oktober.