Kom naar 3 October University

Haring, wittebrood en wetenschap! De Universiteit Leiden bestaat 440 jaar. Dat vieren we op 3 oktober met de 3 October University in het Van der Werfpark. Kom naar de colleges van bevlogen wetenschappers en test je eigen (puber)brein.

Vrije wil of niet?

Voor het eerst dit jaar organiseert de Universiteit Leiden 3 October University. Zijn wij ons brein of hebben we vrije wil? Wetenschapsfilosoof Victor Gijsbers gaat hier in zijn college op in en breekt een lans voor onze vrijheid. Het menselijk denken is niets anders dan een fysisch proces in de hersenen, zeggen sommigen. Omdat die processen gestuurd worden door natuurwetten waar wij verder geen enkele controle over hebben, is het idee dat we een vrije wil hebben een illusie. Maar klopt dat wel?

Ontdekking oudste gravering ooit

In het volgende college vertelt archeologe Jose Joordens over haar baanbrekende ontdekking vorig jaar van de oudste gravering ooit. De uitgestorven mensensoort Homo erectus blijkt op Java al een half miljoen jaar geleden de schelpen van zoetwatermosselen te hebben gebruikt als materiaal voor werktuigen en als ondergrond voor graveringen. Deze vondst werpt een nieuw licht op de evolutie van menselijk gedrag.