Markering Joods werkkamp De Wittebrink onthuld

PERSBERICHT

Hooghalen, 24 september 2015

Markering Joods werkkamp De Wittebrink onthuld

Blijvende herinnering aan Joodse dwangarbeiders in Gelderse Hummelo

Op zaterdag 3 oktober a.s. wordt de markering op de voormalige locatie van het Joodse werkkamp De Wittebrink onthuld in het Gelderse Hummelo. Duizenden Joodse mannen zijn in de periode januari - oktober 1942 als dwangarbeider tewerkgesteld in werkkampen, gelegen in voornamelijk Noord- en Oost-Nederland. Deze werkkampen vormden het voorportaal van kamp Westerbork. Op initiatief van Fred Wolsink van het Historische Canon Zelhem en Karl Lusink blijft in samenwerking met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork nu ook de herinnering aan werkkamp De Wittebrink levend.

Tussen 3 en 5 oktober 1942 werden de Joodse dwangarbeiders met hun familieleden doorgestuurd naar kamp Westerbork. De meesten van hen werden vermoord in de kampen in Oost-Europa. Eén van de werkkampen waar de Joodse dwangarbeiders te werk gesteld werden was De Wittebrink bij Hummelo.

Begin augustus 1942 kwamen Joodse dwangarbeiders in De Wittebrink aan. Zij sliepen op stapelbedden in de woonbarakken. Deze barakken hadden binnen een wasruimte en buiten een primitief toilet. De leefomstandigheden waren volgens omstanders naar omstandigheden goed, mede door de hulpverlening van huisarts Westerbeek van Eerten en kampbeheerder Burggraaf. Hoewel het verboden was pakketjes te ontvangen, werden talloze toegezonden. Op 3 oktober 1942 moesten de joodse dwangarbeiders onder bewaking te voet naar Laag-Keppel. Van daar uit werden ze overgebracht naar kamp Westerbork

Als blijvende herinnering aan dit werkkamp wordt op zaterdag 3 oktober een markering onthuld. De markering staat tegenover de voormalige locatie van het werkkamp De Wittebrink en is een initiatief van Fred Wolsink (Historische Canon Zelhem) en Karl Lusink. De markering is in samenwerking met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork gerealiseerd, volgens het ontwerp dat eerder deze maand gebruikt is om de plek van werkkamp de Beetse aan te duiden. Arno Spekschoor, wethouder van de gemeente Bronckhorst, onthult de markering voor De Wittebrink.

De onthulling vindt plaats aan Zelhemseweg (N330), tussen Hummelo en Wittebrink, ter hoogte van het adres Zelhemseweg 31. Geïnteresseerden zijn van harte welkom de onthulling op zaterdag 3 oktober om 14.00 uur bij te wonen. Voor meer informatie over de Joodse werkkampen in Nederland www.joodsewerkkampen.nl.