Op zoek naar sporen van vroege christendom in terpengebied

Persbericht

Leeuwarden, 21 september 2015

Jubileumexcursie Alde Fryske Tsjerken op zaterdag 3 oktober 2015

Op zoek naar sporen van vroege christendom in terpengebied

De excursiecommissie van de Stichting Alde Fryske Tsjerken houdt zaterdag 3 oktober een najaarsexcursie die in het teken staat van het 45-jarig jubileum. Het thema van deze bijzondere excursie is ‘Kerk en natuur’. Het wordt een zoektocht naar de sporen van de oorsprong van het christendom in het terpenlandschap in het noorden van Fryslân.

De jubileumexcursie is voor iedereen toegankelijk. Er hebben zich ruim tachtig mensen aangemeld die met twee bussen vervoerd worden. ,,Dat is een prachtige opkomst. Het wordt druk in de kerken”, zegt directeur Gerhard Bakker van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Bezocht worden de kerken van Hegebeintum en Sibrandahûs, Kleastermuseum Claercamp en Kerkmuseum Jannum.

Het is mogelijk om met eigen vervoer langs de locaties te gaan, zegt Bakker. ,,Iedereen is van harte welkom. Maar er is wel een beperking. Als de bussen op een locatie aanwezig zijn, kunnen er namelijk even geen andere bezoekers terecht. De ‘losse’ bezoekers moeten dan even wachten.”

De 12e-eeuwse kerk van Hegebeintum met zijn vele rouwborden is gelegen op de hoogste terp van Fryslân. Boven de preekstoel zijn overblijfselen van fresco’s te zien die tot de oudste van Fryslân gerekend worden. De toren is gebouwd in 1717. Dit najaar krijgt de toren een nieuwe fundering om de aanhoudende verzakking in zuidwestelijke richting te stoppen. De kerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

De ‘Kloosterkapel’ van Sibrandahûs is omstreeks 1300 is gebouwd in romanogotische stijl. De opmerkelijk rijke uitwendige baksteenversieringen kunnen een aanwijzing zijn voor de invloed van het nabij gelegen klooster Claercamp. In de kerk, ook eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken, zijn vondsten te zien die de herinnering aan het nabijgelegen klooster Klaarkamp in leven.

In het Kloostermuseum in Sibrandahûs gaan de bezoekers terug naar de tijd van de middeleeuwse cisterciënzer monniken die in Claercamp geleefd hebben. De monniken hebben veel invloed gehad op de ontwikkeling en vorming van het Friese kustgebied. Zij legden dijken aan en produceerden bijvoorbeeld kloostermoppen waarvan de kerken in die tijd werden gebouwd.

Het rode bakstenen kerkje van Janum staat op een deels afgegraven terp. Het is nu een ‘Kerkmuseum’ dat een bescheiden maar bijzondere collectie zeer oude voorwerpen herbergt, waaronder het enige in Friesland bewaard gebleven Romaanse doopvont en een verzameling zandstenen sarcofagen.

Van 12.00 tot 17.00 uur kan iedereen de kerken en musea bezoeken, behalve als de bussen met deelnemers aan de jubileumexcursie aanwezig zijn. De tijden worden aangegeven op de deuren van de kerken en de musea en staan vermeld op de website www.aldefrysketsjerken.nl

Adressen:

Kerk en Bezoekerscentrum Hegebeintum, Pypkedyk 4, Hegebeintum

Kloosterkapel Sibrandahûs, Burdaarderstrjitwei 4, Sibrandahûs

Kerkmuseum Jannum, Kerkstraat 4, Jannum

Kleaster Claercamp, Klaarkampsterwei 6, Rinsumageast