Alumnidag Psychologie - ochtendprogramma (Symposium)

Alumnidag Psychologie - ochtendprogramma (Symposium)

Datum zaterdag 3 oktober 2015

Tijd 09:30 tot 13:00

Locatie Spinozagebouw, Montessorilaan 3 in Nijmegen

Organisator Kring Psychologie

Spreker Stine Jensen en Jos de Mul

Subtitel De invloed van sociale media op gedrag

Beschrijving

Verbaast u zich ook in toenemende mate over het groeiende gebruik van de smartphone en tablet in uw directe omgeving? Wat is toch die aantrekkingskracht van communiceren via het internet en vooral van het lid zijn van sociale media?

In Nederland maken 5,3 miljoen mensen gebruik van Linkedin. 3,3 miljoen mensen hebben een account op twitter en 7,9 miljoen Nederlanders delen hun lief en leed op facebook met hun vrienden. Dat zijn geen cijfers om te negeren. Maar wat doet deze manier van communiceren via sociale media met ons gedrag? De Kring Psychologie heeft twee sprekers uitgenodigd om daarover met ons in gesprek te gaan.

De eerste spreekster is Stine Jensen. Filosofe, schrijfster en programmamaakster van de bekende serie `Dus ik ben'. Zij schreef in 2011 het essay voor de maand van de filosofie "Echte vrienden: intimiteit in tijden van Facebook, Geen Stijl en WikiLeaks." Stine Jensen spreekt van intiem kapitaal. Zij verstaat daaronder je relatie, je lichaam en dat wat alleen echte vrienden van je weten. Hoe gaan we om met onze waardevolle persoonlijke informatie? Een eigentijds thema dat ze verdiept aan de hand van filosofen als Aristoteles, Montaigne en Alain de Botton.

De tweede spreker is Jos de Mul hoogleraar wijsgerige antropologie aan de faculteit wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 2014 schreef hij het essay van de maand van de filosofie "Kunstmatig van nature: onderweg naar Homo sapiens 3.0". Hij vraagt zich af of de sociale media de voorbode zijn van een nieuw type collectieve intelligentie ook wel uitgedrukt als "the wisdom of crowds".

De meningen over deze hive mind (zwermgeest) zijn verdeeld. Zal het gegeven dat we steeds meer informatie met elkaar delen ertoe leiden dat er een superieure vorm van intelligentie gaat ontstaan of leiden de sociale media en het veelvuldige gebruik ervan eerder tot een grijze middelmaat?

Bent u nieuwsgierig geworden? Neem dan deel aan onderstaande ochtendprogramma

Programma

9.30- 10.00 Inloop met koffie en thee

10.00 - 10.45 Stine Jensen Echte vrienden: intimiteit in tijden van Facebook,

Geen Stijl en Wikileaks

10.45 - 11.00 Ruimte voor vragen en discussie

11.00 - 11.45 Jos de Mul Sociale media: van hive mind naar "the wisdom of crowds"

11.45 - 12.00 Ruimte voor vragen en discussie

12.00 - 13.00 Lunch in het Spinozagebouw

Daarna kunt u aansluiten bij het centrale programma van de Alumnidag (13.30u-19.00u).

Wij hopen u te ontmoeten op zaterdag 3 oktober in het Spinozagebouw, Montessorilaan 3 in Nijmegen.

Het bestuur van de Kring Psychologie.

Heleen van Luijn Giovanni Timmermans Erik Bouwman Anita Kuppens

E-mail psychologiealumni@gmail.com

Aanmelden

Voor deelname aan het programma van de Kring Psychologie op zaterdag 3 oktober 2015 kunt u zich tot vrijdag 25 september aanmelden op dit e-mail adres:

psychologiealumni@gmail.com

Vermeld in de e-mail naam, jaar van afstuderen en afstudeerrichting.

Geef ook aan of u een glutenallergie heeft of dat u vegetarier bent, want dan kunnen we daar rekening mee houden bij de lunch.