Alumnidag Sociologie - ochtendprogramma (Symposium)

Datum

zaterdag 3 oktober 2015

Tijd

10:30 tot 13:00

Locatie

Radboud Universiteit Nijmegen, Thomas van Aquinostraat 4, zaal 4.00.05

Organisator

Sociologie

Spreker

Margriet van Hek, Annelieke van den Berg en Stef de Bont

Subtitel

Sociologie in de praktijk

Beschrijving

De Alumnidag vindt dit jaar plaats op zaterdag 3 oktober a.s. Op deze dag organiseren we een ochtendbijeenkomst speciaal voor en door (oud) sociologen. Het inhoudelijke programma wordt ingevuld door een drietal interessante sprekers, allen alumni uit het jaar 2010. Margriet van Hek zal spreken over haar promotieonderzoek naar sekseverschillen in onderwijssucces, Annelieke van den Berg over haar ervaringen als marketingonderzoeker en gemeenteraadslid en Stef de Bont over zijn carriere in de voetbaljournalistiek. Kortom, drie verschillende visies op sociologie in de praktijk.

Het programma start om 10.30u en eindigt om 12.00u, waarna er gelegenheid is gezamenlijk te lunchen. Daarna kun je aansluiten bij het centrale programma van de Alumnidag (13.30u-19.00u).

Deelname

Je kunt je aanmelden door een bericht te sturen naar sociologie@maw.ru.nl of via onderstaande antwoordstrook.

Kosten

Deelname is gratis, maar wel graag bij je aanmelding vermelden of je blijft lunchen, geef hier ook eventuele dieetwensen aan.

Graag tot 3 oktober!

Programma

10.15 - 10.30 Inloop

10.30 - 10.40 Welkomstwoord - dr Natascha Notten

10.40 - 10.15 Margriet van Hek

10.15 - 10.35 Annemieke van den Berg

10.35 - 10.55 Stef de Bont

11.55 - 12.00 Afsluiting inhoudelijk deel

12.00 - 13.00 Lunch

De informatie voor alumni wordt via Linkedin verspreid:

Meer informatie over de sprekers:

Margriet van Hek (BA, 2010) is PhD student bij de sectie sociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze onderzoekt in haar proefschrift (dat in 2015 afgerond zal worden) hoe sociale en institutionele contexten, zoals kenmerken in het gezin van herkomst of scholen, bijdragen aan sekseverschillen in onderwijssucces. Tijdens de alumnidag zal Margriet vertellen over haar onderzoek naar sekseverschillen in onderwijssucces in de brede zin van het woord. Besproken zal worden hoe onderwijssucces gedefinieerd kan worden, en hoe sekseverschillen zich manifesteren met betrekking tot deze kenmerken. Vervolgens zal zij ingaan op de mogelijke oorzaken hiervan: in welke mate spelen biologische en sociale factoren een rol in de mate waarin jongens en meisjes presteren in het onderwijs? Daarnaast presenteert Margriet mogelijke verklaringen voor de, in vergelijking met meisjes, zwakke leesscores van jongens, maar ook voor hun oververtegenwoordiging in de groep van zwakke lezers.

Annelieke van den Berg (MA, 2010) werkt als consultant bij Yoast. Daar helpt zij klanten met het optimaliseren van hun website. Hierbij wordt ingegaan op alle aspecten die belangrijk zijn voor een goede website, zoals gebruiksvriendelijkheid, conversie, zoekmachineoptimalisatie en snelheid van site. Daarnaast voert zij voor Yoast surveys uit naar de gebruikerservaring van onze diensten. Daarnaast is Annelieke ook gemeenteraadslid bij de gemeente Nijmegen (SP). Als raadslid ontvang je raadsvoorstellen, startnotities, rekenkameronderzoeken, brieven voor opinievorming etc. Het komt regelmatig voor dat er een onderzoek aangehaald wordt in deze stukken, zoals benchmarks en stadsmonitoren. Informatie uit deze onderzoeken wordt regelmatig gebruikt voor het toetsen van beleid. Sociologische vaardigheden komen hier zeker van pas en zorgen er voor dat zij zeer kritische vragen kan stellen.

Annelieke: "In 2010 afgestudeerd en inmiddels ruim 4 jaar de tijd gehad om mijn sociologische vaardigheden in te zetten. Ik gebruik ze bij het ontwerpen en analyseren van surveys in mijn huidige werk als consultant bij Yoast. Ik moest ze soms negeren bij mijn vorige baan als marktonderzoeker. En mijn sociologische vaardigheden zorgen regelmatig voor frustratie bij mijn functie als gemeenteraadslid."

Stef de Bont (MA, 2010) begon na zijn opleiding als verslaggever bij dagblad De Gelderlander en maakte na enkele maanden de overstap naar Voetbal International. Als nieuweling is Stef begonnen in de Jupiler League en vervolgens opgewerkt naar de Eredivisie en Jong Oranje. Stef is binnen het blad verantwoordelijk voor reportages en interviews, schrijft voor de websites en werkt mee aan het eigen radiostation. De laatste jaren kwamen er steeds meer verantwoordelijkheden bij en mocht hij onder meer op pad naar Abu Dhabi, Glasgow en München. Daarnaast was hij meerdere malen te zien in het tv-programma Voetbal International en is hij te horen bij diverse Radio 1-programma's. Op 1 augustus komt zijn eerste boek uit: `Koning van de Krommedijk'.

Stef: "Ofschoon de opleiding Sociologie in eerste instantie mijlenver af lijkt te liggen van de harde voetbalwereld, ontdekte ik gaandeweg toch de nodige raakvlakkenen. De kritische wetenschappelijke houding was relatief nieuw binnen de voetbaljournalistiek, als pionier begon ik (weinig wetenschappelijke) enquetes en koos ik steeds vaker voor Sociologische thema's. De reactie uit de voetballerij op mijn Sociologische achtergrond? `Dat linkse gezweef laat je maar lekker in Nijmegen achter'".

Aanmelden

Meld je aan via sociologie@maw.ru.nl en vermeld daarbij of je blijft lunchen en of je eventuele dieetwensen hebt.