Symposium 35-jarig jubileum Werkverband Katholieke Homo-Pastores

Persbericht Werkverband van Katholieke Homo-Pastores (WKHP)

Het Nederlandse Werkverband van Katholieke Homo-Pastores (WKHP) en de Vlaamse groep Holebipastores bestaan 35 jaar. De pastores vieren dit met een symposium woensdag 7 oktober 2015 van 10.30 u tot 13.30 u in Hotel Goderie, Stationsplein 5a, Roosendaal.

Het symposium staat in de context van de RK bisschoppensynode over het gezin, van 4 t/m 25 oktober in Rome. Daar zal het zeker ook gaan over de status van homo- en lesbische relaties. Wij hopen en verwachten de Nederlandse en Belgische vertegenwoordigers op de synode voor meer ruimte en openheid pleiten binnen de kerk ivm het erkennen van holebirelaties.

Op dit symposium zijn de sprekers:

Prof. Rik Torfs, rector van de KU te Leuven en kerkjurist, over Homoseksualiteit en pastoraal: kerkjuridische en inhoudelijke overwegingen en Prof. Ruard Ganzevoort, hoogleraar praktische theologie aan de VU te Amsterdam en lid van de Eerste Kamer, over Ecce Homo! Van pastoraal meeleven naar queer profetie.

Het symposium is ook door genodigden en journalisten te bezoeken. In de namiddag hebben de pastores een eigen programma.

35 jaar geleden verenigden de katholieke homo-pastores ( priesters, religieuzen en pastorale werkers) zich met als doel:

-een vrije ruimte creëren voor de leden waar de eigen homoseksuele oriëntatie niet ter discussie staat en men zijn vragen en zorgen met elkaar kan delen.

- het gesprek over (homo)seksualiteit en christelijk geloven te bevorderen binnen en buiten de kerk, onder meer middels publicaties en verklaringen.

- het opkomen voor de erkenning van de veelvormigheid van seksuele en relationele betrekkingen waarin mensen elkaar goed kunnen doen.

Het WKHP pleitte reeds in 2000, in de Pastorale Brief ‘Tot zegen bereid’ voor de mogelijkheid van een kerkelijke viering van de vriendschap tussen twee mannen of twee vrouwen. De Holebipastores publiceerden in 1997 ‘Mag ik je een roze tuin beloven? Werkboek voor vriendschapsvieringen.’ Meer info over het symposium leest u in de bijgevoegde folder en op www.homopastor.nl.

Wie het symposium als gast wenst bij te wonen, wordt verzocht zich vooraf, via e-mail, aan te melden bij: beckersrik@skynet.be